Justitie Rome wil monsterproces

ROME, 23 JULI. De Romeinse justitie wil een proces beginnen tegen ongeveer 150 ondernemers en oud-politici op verdenking van corruptie bij de toewijzing van tv-frequenties en van contracten met de posterijen.

Tot de verdachten behoren directe medewerkers van mediamagnaat Silvio Berlusconi zoals oud-staatssecretaris Gianni Letta en Adriano Galliani, ook manager van AC Milan. Verder staan de president-directeur van het computerbedrijf Olivetti, Carlo De Benedetti, en topmanagers van Siemens, Italtel, Stet, Ericsson en een reeks lokale en regionale tv-zenders onder verdenking.

Het onderzoek van officier van justitie Maria Cordova betreft het ministerie van Posterijen. Letta en Galliani worden ervan verdacht begin jaren negentig smeergeld te hebben betaald aan Davide Giacalone, een topambtenaar op het ministerie die een belangrijke rol speelde bij de toewijzing van tv-frequenties.

Ook bestuurders van kleinere tv-stations worden verdacht van corruptie. Giacalone heeft volgens het Romeinse parket de steekpenningen opgehaald en verdeeld onder politici. In totaal worden 63 mensen verdacht in dit deel van het onderzoek.

Cordova heeft ook de contracten voor de automatisering van de posterijen tegen het licht gehouden. Daarbij blijkt voor miljoenen guldens aan smeergeld te zijn betaald. In sommige gevallen kwamen producenten op deze manier van verouderde en nutteloze apparatuur af.

De Benedetti is hier een van de 87 verdachten. Hij heeft drie jaar geleden tegen de Milanese justitie opening van zaken gegeven. De Benedetti vertelde toen dat Olivetti tien miljard lire, nu ongeveer elf miljoen gulden, aan steekpenningen heeft betaald omdat dit de enige manier was om een contract met de posterijen te krijgen.

Mediaset, de tv- en reclameholding van Berlusconi die sinds vorige week op de beurs is genoteerd, omschreef het onderzoek als een nieuwe poging de groep in de problemen te brengen op een moment dat politieke besluiten over het mediabestel moeten worden genomen.