Honkballers tegen Australië op dreef

ATLANTA, 23 JULI. Op de openingsdag van de Olympische Spelen was Nederland voor sommige Amerikaanse honkballiefhebbers nog het lachertje van Atlanta. “Gaan jullie maar terug naar school”, schamperden enkele toeschouwers na de kansloze nederlaag tegen Japan (12-2 in zeven innings).

Twee dagen later konden dezelfde critici hun ogen niet geloven. “Holland is great”, riepen ze vol bewondering na de spetterende beginfase van Oranje in de wedstrijd tegen Australië (16-6 in acht innings), de ploeg waar Nederland in de voorbereiding nog drie keer van verloor. “Het lijken wel profs!”

Het team van Jan-Dick Leurs verbaasde gisteren in het Atlanta Fulton County Stadium niet alleen het publiek. Ook de spelers konden hun eigen slagkracht nauwelijks geloven. Na twee innings leidde de ontketende Nederlandse ploeg al met 10-0, mede dankzij een homerun van Adonis Kemp.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zeker niet in een topwedstrijd”, sprak aanvoerder Erik de Bruin. “Alles lukte, alles viel goed. De ballen vliegen in dit stadion als een gek. Niet te geloven gewoon. Nu begrijp ik waarom ze het veld van de Atlanta Braves 'de lanceerbaan' noemen.”

Leurs was na afloop trots op zijn team, dat vandaag tegen titelverdediger Cuba speelt. “We hebben de Amerikaanse honkbalwereld laten zien dat we in Europa wel degelijk een beetje kunnen ballen”, glunderde de bondscoach. “Ik ben diep onder de indruk van de prestatie van mijn ploeg. Als we zo blijven spelen, kunnen we de kruisfinales halen.”

Na de eerste inning ging Nederland al met 8-0 aan de leiding. Cranston (twee keer), Balentina (twee keer), Ten Bosch, Joost, De Bruin en Kemp bereikten de thuisplaat. Kruyt en Joost vergrootten in de tweede slagbeurt de voorsprong tot 10-0. 't Hoen, Dix (twee) en Cranston sloegen de punten in de zesde inning binnen: 14-2. In de laatste inning was het opnieuw Dix die zijn ploeggenoten (De Bruin en 't Hoen) naar huis bracht. (ANP)