Holbrooke: volgende stap is het vertrek van Karadzic uit Pale

NEW YORK, 23 JULI. De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke heeft gisteren verklaard dat de voormalige Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic zal moeten vertrekken uit 'hoofdstad' Pale van de 'Servische Republiek'.

Holbrooke zei dit tegen het Amerikaanse televisiestation Public Broadcasting Service.

Holbrooke bewerkstelligde vorige week het vertrek van Karadzic als 'president' van de 'Servische republiek' en als leider van de nationalistische partij SDS, na intensieve gesprekken met onder meer de Servische president Slobodan Milosevic.

Onder de Dayton-vredesakkoorden mag Karadzic geen enkele publieke functie bekleden. Karadzic weigerde aanvankelijk zijn functies op te geven.

“De volgende stap in het proces is dat Karadzic Pale zou moeten verlaten, het Bosnisch-Servische hoofdkwartier dat hij zelf heeft gecreëerd”, aldus Holbrooke. “Hij heeft invloed zolang hij in Pale is, zelfs als hij onzichtbaar blijft en buiten het publieke en politieke leven is. Ik voel me er ongemakkelijk onder en ook mijn collega's”, aldus Holbrooke.

Holbrooke kondigde aan dat de Amerikaanse onderminister John Kornblum deze week naar Belgrado zou reizen om het vertrek van Karadzic uit Pale te bewerkstelligen. In New York heeft de Bosnische VN-ambassadeur Mohammed Sacirbey gisteren de VN-veiligheidsraad opgeroepen opnieuw sancties in te stellen tegen Joegoslavië, omdat de regering van Milosevic niet bereid is mee te werken aan de uitlevering van Karadzic en generaal Ratko Mladic aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

Zowel Karadzic als Mladic zijn aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. “Wij zullen op sancties blijven aandringen tegen Servië”, zei Sacirbey, zolang er niet voldaan is aan de voorwaarden van het Dayton-akkoord.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse zaken, J. Poos, heeft gisteren opgeroepen een Europese vredesmacht in Bosnië te stationeren wanneer de Amerikanen uit het land zijn vertrokken. (AP, Reuter)