Helft ex-werknemers Fokker heeft nu baan

ROTTERDAM, 23 JULI. Vier maanden na het faillissement van Fokker hebben ruim 2.800 ex-werknemers via Arbeidsvoorziening een nieuwe baan gevonden. Veertig procent van de ontslagen personeelsleden zit op dit moment nog zonder werk. Dat blijkt uit cijfers die het Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (RBA) Zuidelijk Noord-Holland vandaag heeft bekendgemaakt.

Arbeidsvoorziening is tevreden over de bereikte resultaten. Toen Fokker op 15 maart 1996 failliet werd verklaard, zei directeur C. Pot van RBA Zuidelijk Noord-Holland al te verwachten dat binnen een half jaar vijftig tot zestig procent van de werknemers weer aan de slag zou zijn. Van de 5.664 ontslagen personeelsleden schreven 4.732 zich in bij speciaal opgerichte job-centres in Amsterdam, Rijswijk en Dordrecht. De overigen vonden deels zelf weer werk of schreven zich elders in.

Aanvankelijk leek het succes-percentage van de arbeidsbureaus beperkt te blijven: van de 4.732 ingeschreven Fokker-werknemers zaten er halverwege vorige maand nog 3000 zonder werk. Volgens Arbeidsvoorziening werd dit sombere cijfer mede veroorzaakt door lange sollicitatieprocedures. Bovendien volgden ruim 2.000 ex-Fokkerwerknemers een sollicitatiecursus.

De vandaag bekendgemaakte cijfers vormen volgens de arbeidsbureaus een tussenstand. Half september zullen de definitieve plaatsingscijfers worden vastgesteld. Deze maand zijn de job centres in Amsterdam en Rijswijk opgeheven: de Fokker-werknemers worden nu door het arbeidsbureau in hun eigen regio begeleid.

De ruim 2.800 Fokker-werknemers die weer aan de slag zijn, zijn onder andere terechtgekomen bij Boeing, Saab, Nedcar, Stork en Daf, Philips en Bombardier België. Relatief makkelijk plaatsbaar, aldus Arbeidsvoorziening, waren elektrotechnici, verspaners, secretaresses en automatiseerders. Voor engineers, werkvoorbereiders en technisch administratief personeel blijkt het vinden van een baan veel lastiger.