Gebruikersvriendelijk

Naar aanleiding van het artikel 'Ondernemer verstaat vergrijzing niet' (11 juli) en met name daarin het elektronica-concern-citaat: “alle produkten van ons zijn gebruikersvriendelijk”, het volgende.

Een maand geleden begaf onze 'gewone' radio het. Nog zo'n zilverkleurige met goed zichtbaar opschrift. De reparatiekosten waren niet te schatten, maar wel hoog. U kunt beter een nieuwe kopen, was het advies.

Er blijkt echter geen 'gewone' radio meer gemaakt te worden. Wat een zwarte armoe in de winkels. Zwarte toestellen vol met toeters en bellen en kleine opschriften in bij voorkeur donkergrijs of ingegraveerd; zwart in zwart. Met de bril op en de schijnwerper aan nog niet te lezen. Uiteindelijk, met tegenzin, een zwarte PHILIPS AE 2340 (Made in China!) gekocht. Thuisgekomen: op de aan/uit toets een witte sticker geplakt, bij de bandtoets met grote witte letters 'BAND' geplakt en bij de voorkeuzetoetsen grote witte cijfers.

Philips maakt de dingen niet beter: dat moeten we zelf doen. En daar doen we het dan maar mee als net 60-jarigen. We hebben onze buik vol van die gebruikersvriendelijke dingen.

    • F. van Oostveen