Frankrijk zoekt leraren Nederlands

DEN HAAG, 23 JULI. De Franse regering is op zoek naar leraren Nederlands die op Franse middelbare scholen hun moedertaal willen geven. Dit schrijft minister Bayrou (Onderwijs) aan zijn Nederlandse collega Ritzen.

De behoefte is ontstaan doordat Frankrijk heeft besloten officiële bevoegheidseisen aan de leraren te stellen. Docenten die op Franse middelbare scholen het keuzevak Nederlands willen geven, zullen moeten beschikken over een zogeheten CAPES, het Certificat d'Aptitude au Professorat de l'Enseignement du Second Degré. Nu wordt Nederlands vaak gedoceerd door leraren die bevoegd zijn voor een ander schoolvak en die beschikken over een aantekening Nederlands.

Voor schoolvakken met een CAPES worden in Frankrijk landelijke toelatingsexamens georganiseerd voor aanstaande vakleerkrachten. Wie zich door de ronden heenslaat, is verzekerd van een aanstelling als leraar. De eerste toelatingsronde voor het vak Nederlands zal gehouden worden in het schooljaar 1997-1998.

Vooral in Noord-Frankrijk groeit de belangstelling voor het Nederlands, dat als buurtaal van het Frans belangrijk is voor de economische ontwikkeling. Het vak wordt thans onderwezen in de regio Nord/Pas de Calais. Zo'n 2.000 leerlingen, zowel op middelbare scholen als basisscholen, krijgen Nederlands. Hoeveel leraren Nederlands in Frankrijk voor de klas kunnen gaan staan, is nog onbekend. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs in Zoetermeer houdt het op “een handjevol”. De grootste onderwijsvakbond ABOP denkt dat er onder docenten zeker animo bestaat. “Dat gebeurde vier jaar geleden ook, toen Engeland een tekort had aan onderwijzers op de basisschool. De meesten doen het een paar jaar, als een soort opfrisverlof, een betaalde stage.”