'Filippijnse' docent was spion uit Noord-Korea

SEOUL, 23 JULI. Een universitair docent in Zuid-Korea heeft gisteren toegegeven dat hij als Noordkoreaans agent tien jaar voor zijn land had gespioneerd. Dat heeft het Zuidkoreaanse Bureau voor nationale veiligheid bekendgemaakt.

De zich voor een Filippino uitgevende Mohammed Ali Kanso, die geschiedenis doceerde aan de Dankook Universiteit in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul en vaak artikelen in plaatselijke kranten schreef, zei dat hij in werkelijkheid Chung Su Il heet en de Noordkoreaanse nationaliteit heeft. Zijn vrouw, met wie hij acht jaar geleden in het huwelijk trad, wist niets van de echte identiteit van haar man.

Chung heeft in zijn vorige bestaan gewerkt als vertaler voor wijlen de Noordkoreaanse leider Kim Il Sung en was ook hoogleraar buitenlandse studies aan de universiteit van de Noordkoreaanse Pyongyang.

Hij vestigde zich in 1984 in Zuid-Korea nadat hij de autoriteiten ervan had overtuigd dat hij een Filipino was.

Chung werd op 3 juli in een hotel in Seoul gearresteerd op beschuldiging illegale communicatie met Noord-Korea te onderhouden. Hij werd betrapt toen hij een fax naar Noord-Korea stuurde, zijn vijfde dit jaar.

Het is de eerste zaak waarin een Noordkoreaanse spion “zich zo lang succesvol heeft voorgedaan als buitenlander”, aldus het Bureau voor nationale veiligheid. (AP)