Duits akkoord over lancering betaaltelevisie

AMSTERDAM, 23 JULI. De Duitse uitgeverij Bertelsmann en de groep rond media-tycoon Leo Kirch hebben een akkoord gesloten over de lancering van digitale betaaltelevisie in Duitsland. Daarmee lijkt een einde te komen aan een felle strijd over deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van televisie, die Europese mediabedrijven tot dusver in twee onverzoenlijke kampen opsplitste.

Woordvoerder Formanek van Bertelsmann bevestigde vanochtend dat beide bedrijven overeenstemming hebben bereikt over een gezamenlijke standaardtechniek. Digitale betaaltelevisie maakt het mogelijk tientallen extra televisiekanalen in de huiskamer te brengen.

Daarvoor moet de kijker een speciale decoder - een kastje bij het tv-toestel dat vervormde signalen herstelt - aanschaffen. Tot deze week leek het erop dat Kirch en Bertelsmann afzonderlijk decoders op de markt gingen brengen, waarmee de consument die alles wil volgen op dubbele kosten zou worden gejaagd. Het gevaar bestond dat ook op andere Europese markten die situatie zou ontstaan, omdat zowel Bertelsmann als Kirch zich heeft gelieerd aan tal van mediabedrijven in andere landen.

Voor welke techniek is gekozen is nog niet duidelijk. Formanek zegt dat het om “een soort mengvorm” gaat, maar de Süddeutsche Zeitung schrijft vanochtend dat Bertelsmann akkoord gaat met de decoder van Kirch. Deze is ontwikkeld door het Zuidafrikaanse Nethold, dat samen met KPN en Philips deze zomer in Nederland digitale betaaltelevisie introduceert. Bertelsmann en Kirch zullen volgens Formanek wel concurrenten blijven als aanbieders van tv-programma's. Beide bedrijven bereiden momenteel een 'digitaal boeket' voor van tv-stations waarop na aanschaf van een decoder kan worden afgestemd.

Het akkoord beslecht een felle strijd die in een stroomversnelling kwam toen Bertelsmann om Kirch voor te blijven in maart een monsterverbond sloot met de mediamagnaat Rupert Murdoch en de Franse mediabedrijven Canal Plus en Havas.

Begin deze maand liep Murdoch na een ruzie over naar Kirch. Murdoch domineert met zijn BSkyB in Groot Brittannië de betaaltelevisiemarkt. Het Luxemburgse CLT (aandeelhouder van de Holland Media Groep die RTL4 en Veronica exploiteert) had zich intussen weer gelieerd aan Bertelsmann.