Dronken raadslid Veendam rijdt in op leeg terras

VEENDAM, 23 JULI. Het was een leuk gezicht, al die stoelen over zijn auto, zegt P. Langen. “Echt Blues Brothers-stijl”. Onder invloed van “een paar biertjes, whisky en een vette blow” reed het Veendammer raadslid P. Langen afgelopen weekeinde vol gas op een leeg terras in.

“Ik ergerde me al maanden aan het uitstalbeleid van enkele egoïstische lieden in Veendam”, zegt Langen, die met zijn partij P twee zetels in de gemeenteraad heeft.

Na zijn manoeuvre reed hij door. De café-eigenaar had alles zien gebeuren en waarschuwde de politie. Vier agenten haalden Langen kort erna uit zijn woning en lieten hem een blaastest doen. Daaruit kwam een alcoholpromillage van 1,3 en drugsgebruik naar voren.

Het raadslid heeft geen spijt van zijn actie. “Het zat me al maanden dwars dat er terrassen op stoepen worden gezet. Ik hoop dat er nu wat gebeurt.” Hij heeft de eigenaar wel beloofd de schade te vergoeden. Justitie onderzoekt nog of het raadslid strafrechtelijk kan worden vervolgd. Langen maakt zich er geen zorgen om. “Ik heb me nog nooit ergens zorgen om gemaakt.” Over zijn rijden onder invloed zegt hij: “Ik ben anarchist”.

De gemeente Veendam keurt de actie van Langen af. Maar volgens loco-gemeentesecretaris F. Knaack valt er voor de gemeente weinig aan zijn optreden te doen. “Binnen een normale partij zou wel een passende reactie volgen, maar dat valt nu niet te verwachten.” De tweede zetel van partij P wordt ingenomen door zijn vriendin. Langen: “Mijn fractie keurt het af, maar de zaak is afgekaart.” Op de achtergrond roept zijn vriendin: “Als je niet had gedronken had ik het goedgekeurd.” Zij ergert zich ook aan terrassen op de stoep, waardoor moeders met kinderwagens de weg opmoeten en daardoor gevaar lopen.

Langen omschrijft zijn partij als “suggestief, ideëel, progressief en provocerend”. Hij pleit onder meer voor gemeentelijke produktie van nederwiet. Over twee jaar wil hij in de landelijke politiek. “Mijn logo kent iedereen. Die blauwe borden met een witte P staan al overal.” Volgens loco-secretaris Knaack heeft Langen politiek inhoudelijk weinig te melden. “Nog minder dan boer Koekoek destijds.”