Drie bronzen medailles voor judo, zwemmen

ROTTERDAM, 23 JULI. Na een enigszins teleurstellend begin heeft Nederland op de derde dag van de Olympische Spelen in Atlanta drie medailles behaald. Voor de ogen van premier Kok en staatssecretaris Terpstra van Sport wonnen Claudia Zwiers en Mark Huizinga brons in het judotoernooi. Zwemster Kirsten Vlieghuis werd derde op de 400 meter vrije slag.

Zwiers zorgde voor het eerste Nederlandse succes. In de gewichtsklasse tot 66 kilogram versloeg zij in de strijd om het brons de Cubaanse titelverdedigster Reve. Huizinga werd derde in de klasse tot 86 kilogram na een zege op de Roemeen Croitoru.

Vlieghuis zwom in de finale van de 400 meter vrije slag een Nederlands record: 4.08,70. Het goud ging naar Michelle Smith, de Ierse echtgenote van de Nederlandse oud-discuswerper Erik de Bruin. Tegen de deelname van Smith hadden Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland tevergeefs geprotesteerd bij het IOC. De Ierse zou zich te laat hebben ingeschreven voor de wedstrijd. Pieter van den Hoogenband en de vrouwen-estafetteploeg vielen met een vierde plaats net buiten de medailles. Van den Hoogenband zwom in de finale op de 100 meter vrije slag wel een Nederlands record. Hetzelfde deed even later de estafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag.

Chef de mission André Bolhuis reageerde verheugd en opgelucht na de Nederlandse successen. “Nu zijn we eindelijk van dat gezeur af over het moeten winnen van medailles”, zei Bolhuis. “Toen de Spelen om negen uur begonnen, vroegen ze mij om kwart over negen of er al een medaille was gewonnen.” De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg verloor afgelopen nacht ook de tweede wedstrijd. De Verenigde Staten wonnen met 3-1. De waterpoloploeg leed tegen Hongarije de derde nederlaag. De honkbalploeg behaalde tegen Australië de eerste overwinning. In het roeitoernooi plaatste de Holland Acht zich rechtstreeks voor de finale.