Dienstauto's ministers beveiligd

DEN HAAG, 23 JULI. Dienstauto's van ministers en staatssecretarissen worden in de toekomst mogelijk voorzien van een mobiel alarmeringssysteem waarmee de politie in geval van nood precies kan zien waar de auto van de bewindspersoon zich bevindt.

Dit blijkt uit het antwoord van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) op vragen van het Tweede-Kamerlid Poppe (SP).

Op dit moment is een proef met zo'n veiligheidssysteem in voorbereiding bij de divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die onder het ministerie van Justitie ressorteert, aldus Dijkstal. De DKDB waakt onder meer over de veiligheid van de leden van het koninklijk huis.

Volgens minister Dijkstal is er op dit moment geen sprake van dat “bewindslieden dusdanig gevaar lopen dat dergelijke maatregelen nodig zijn”. De minister wil verder niet op de zaak ingaan. “Uit de aard der zaak worden nimmer mededelingen gedaan over specifieke maatregelen in geval van specifieke dreiging”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Poppe had onder meer gevraagd of er een nieuw beveiligingspakket is voor bewindslieden en of er al beveiligingsmaatregelen zijn genomen, “bijvoorbeeld op of aan hun woningen”. Poppe krijgt van het kabinet ook geen antwoord op de vraag wat de kosten zijn van de beveiligingsmaatregelen en van het mobiele alarmeringssysteem.