Coli-bacterie

Besmetting met een enterovirulente coli-bacterie in Japan. De redactie wetenschappen stelt terecht (22 juli) dat met E. coli 0:157, en andere pathogene darmbacteriën die door voedsel worden overgebracht, besmet voedsel door gaar koken of braden onschadelijk kan worden gemaakt. Dit is zeker nodig, maar niet afdoende!

In een keuken aanwezige ziekteverwekkende darmbacteriën kunnen een tweede gevaar vormen: zij kunnen andere, veilige eetwaren - en baby's melkflesje! - nabesmetten. Ook bij in beginsel goede keukenhygiëne is dit moeilijk te voorkomen. Wanneer op deze wijze z.g. kruisbesmet voedsel bij temperaturen boven ca. 7 C (gemeten op de warmste plek van het voedsel!) worden bewaard, nemen de in het begin zeer lage aantallen pathogenen toe. Zo kunnen niveaus bereikt worden, die onherroepelijk ziekte veroorzaken, vooral bij kleine kinderen en volwassenen met verminderde weerstand.

Helaas leerde ons een recente meting in deze warme dagen in een aantal delicatessenwinkels dat de aldaar verkochte bederfelijke vleeswaren en andere produkten een verre van veilige kerntemperatuur hadden. Het valt niet mee met zekerheid te voorspellen hoe warm het in de komende dagen in Nederland zal worden. Zeker is wel dat het verantwoordelijke middenstandsbedrijf en een ieder die voor anderen eten bereidt, er goed aan doen hun klanten respectievelijk hun gezinsleden te behoeden voor 'Japanse toestanden'.

    • Eijkman Stichting
    • Prof. C.B. Struijk
    • Prof. D.A.A. Mossel