Burundi zet Rwandese Hutu's de grens over

KIGALI/BUJUMBURA, 23 JULI. De Burundische autoriteiten zetten op grote schaal Hutu-vluchtelingen uit Rwanda de grens over met hun geboorteland. Dat heeft een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) vanmorgen in de Rwandese hoofdstad, Kigali, gezegd. Sinds vrijdag zijn er in totaal 10,900 Rwandese Hutu's Burundi uitgezet, aldus de woordvoerder.

De gedwongen repatriëring is een nieuw bewijs van de goede samenwerking tussen het huidige bewind in Rwanda en de Burundische, vooral militaire, autoriteiten. De Rwandese Hutu's in Burundi ontvluchtten Rwanda in 1994 toen het duidelijk werd dat het toenmalige Rwandese bewind van Hutu-extremisten de oorlog tegen het door Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottische Front (RPF) ging verliezen. Volgens de huidige regering in Kigali, waarin het RPF de sterkste stem heeft, hebben velen van de naar Burundi gevluchte Hutu's zich misdragen tijdens de genocide in Rwanda onder Tutsi's en gematigde Hutu's. Het is niet de eerste keer dat het uitsluitend uit Tutsi's bestaande Burundische leger en het huidige bewind in Rwanda samenwerken. Volgens bronnen in Bujumbura en Kigali voeren de legers van beide landen gezamenlijk acties uit tegen Rwandese Hutu-extremisten die vanuit de vluchtelingenkampen in Zaïre het Rwandese bewind proberen te destabiliseren en steun geven aan Hutu-guerrillastrijders in Burundi.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft de Veiligheidsraad in een brief opgeroepen om snel uitvoering te geven aan plannen om een interventiemacht naar Burundi te sturen. De oproep van Boutros komt na een bloedbad, zaterdag, in een kamp voor ontheemde Burundische Tutsi's bij Bugendana. Vorige maand bereikte een aantal buurlanden van Burundi overeenstemming over het sturen van een vredesmacht. Extremisten in Burundi (zowel Hutu's als Tutsi's) willen door escalatie van het geweld verhinderen dat de macht komt. De Tutsi-premier van Burundi, Nduwayo, heeft zich vandaag in een vraaggesprek met de Britse krant The Independent tegen de interventiemacht uitgesproken. ( AFP)