Bom in San Sebastian; ETA-leiders opgepakt in Frankrijk

PAU, 23 JULI. De Franse politie heeft vannacht in een boerderij bij de Zuidfranse stad Pau twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA aangehouden. In de Spaans-Baskische stad San Sebastian ontplofte vanmorgen een bom in een auto, waarbij een voormalige kok van de Guardia Civil gewond raakte.

Onder de twee ETA-leden die aangehouden werden bevond zich Julian Egurola-Atxurra, beter bekend onder zijn schuilnaam Pototo. Van hem is bekend dat hij een hoge functie bekleedt in de algemene leiding van de militaire tak van de afscheidingsbeweging, die verantwoordelijk is voor de aanslagen. In de hiërarchie komt hij volgens de Spaanse politie op de derde plaats. Ook gearresteerd is Laurence Schelnt, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de bewapening van de organisatie. Schelnt heeft de Franse nationaliteit. De Spaanse politie noemde de arrestaties vanmorgen “zeer belangrijk”. Volgens een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn meer arrestaties mogelijk.

De bom die vanmorgen omstreeks negen uur in San Sebastian ontplofte is door de ETA opgeëist. De ontploffing richtte betrekkelijk veel schade aan in een omtrek van 50 meter rondom de auto waarin hij verborgen zat. De kok die gewond raakte, een man van Portugese afkomst, werkte tot voor kort in de kazerne van de Guardia Civil in San Sebastian.

Aan de Catalaanse kust zijn vannacht geen nieuwe bommen gevonden, nadat de Spaanse politie gistermiddag nog een bom onscchadelijk had gemaakt. Reisbureaus melden geen grootschalige opzeggingen te krijgen voor reizen naar Spanje. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft reizigers naar Spanje geadviseerd voorzichtig te blijven, maar het gevaar van de bommen “niet te overschatten”. Afgelopen zaterdag raakten 35 Britten gewond toen een bom ontplofte op het vliegveld van Reus, nabij Tarragona aan de Costa Dorada. Volgens een woordvoerder van de Britse associatie van reisbureaus zijn de Britten niet zo snel bang voor een bom. “De Britse reisbureauhouder weet over het algemeen goed om te gaan met terrorisme.”

Ook in andere landen komen geen meldingen van paniek onder vakantiegangers. Alleen in Oostenrijk zouden bij reisbureaus de telefoonlijnen overbezet zijn geweest. Honderden toeristen wilden weten of het wel veilig was naar de Spaanse stranden te reizen. “De Spaanse autoriteiten hebben ons verteld dat alle mogelijk maatregelen genomen worden om de toeristen te beschermen en dat is wat wij vertellen aan onze klanten”, aldus een woordvoerder van de grootste Oostenrijkse touroperator, Toeropa.

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft sinds de organisatie in 1968 de wapens opnam ruim 800 mensen vermoord.