Bedrijfsleven positief over regionale beurs

Het bedrijfsleven in de provincie Gelderland heeft veel belangstelling voor de nog op te richten Regionale Effectenbeurs. Volgens een pas afgesloten marktonderzoek van initiatiefnemer Gelderse Ontwikkelings Maatschappij (GOM) hebben 76 bedrijven interesse. Ongeveer 25 daarvan willen al met de opening van de Gelderse effectenvloer meedoen. De Regionale Effectenbeurs, zoals de beurs officieel heet, moet volgend jaar beginnen.

De ontwikkelingsmaatschappij onderzoekt al sinds 1994 het idee een beurs te ontwikkelen voor het Gelderse bedrijfsleven. Doel is het midden- en kleinbedrijf van de provincie een nieuwe financieringsbron te bieden. Voor een gang naar de grote Amsterdamse effectenbeurs zijn de meeste familiebedrijven te klein, terwijl banken terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen. De ontwikkelingsmaatschappij is niet rijk genoeg om alle aanvragers tevreden te stellen.

De GOM heeft negenhonderd industriële bedrijven aangeschreven met de vraag of ze interesse hebben in een Gelderse variant op de Amsterdamse effectenbeurs. Daarvan namen er 148 de moeite het papier terug te sturen. Ruim de helft reageerde positief.

Hoe de beurs er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. In eerste instantie werd gedacht aan handel via computerschermen. Nu bestudeert de GOM ook andere handelsmogelijkheden. De relatie met de Amsterdamse effectenbes wordt ook bekeken. Het Damrak heeft al eerder laten weten erg geïnteresseerd te zijn in samenwerking met de Regionale Effectenbeurs.