Arbiter rekent af met waterpoloërs

ROTTERDAM, 23 JULI. De Nederlandse waterpoloploeg heeft gisteren in Atlanta ook zijn derde groepswedstrijd verloren. Hongarije, de nummer twee van Europa, was met 10-8 (2-2, 2-3, 2-3 en 2-2) te sterk voor het zevental van bondscoach Hans van Zeeland. Eerder verloor Nederland van Joegoslavië (11-8) en Spanje (8-7). Alleen bij overwinningen op de twee volgende tegenstanders, Rusland en Duitsland, bereiken de waterpoloërs de kwartfinales.

Het nationale team voelde zich benadeeld door het optreden van de scheidsrechter uit Kazachstan. Volgens spelers en begeleiders beïnvloedde de arbiter het wedstrijdverloop door voortdurend in het nadeel van de Nederlanders te fluiten.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn, in februari van dit jaar, speelde Nederland - op dat moment al zeker van kwalificatie - de afsluitende wedstrijd tegen Kazachstan, nog in de race voor een startbewijs in Atlanta. Voorafgaand aan het duel kreeg Nederland het verzoek de winst aan Kazachstan te laten.

Als tegenprestatie stelden de begeleiders uit de voormalige Sovjetrepubliek hun Nederlandse tegenstander onder meer een gratis trainingsstage in het vooruitzicht. Van Zeeland en zijn spelers weigerden en kwamen hun sportieve plicht na. De overwinning betekende dat Kazachstan deelname aan de Olympische Spelen misliep.

Gisteren kreeg de ploeg naar eigen zeggen alsnog de rekening gepresenteerd voor de weigering in Berlijn. “Ik zeg er maar niets meer van”, zei Van Zeeland na afloop. “Ik ben niet objectief en wil dat ook niet zijn. Ik vind dit zo vreselijk voor deze ploeg. Die goed speelt, die laat zien er bij te horen. Echt triest.” Nederland kan weinig uitrichten, onderstreept de bondscoach. “Stampij maken op de kant, de FINA-gedelegeerde inschakelen. Wat haalt het uit? Je hebt drie wedstrijden verloren”, sprak Van Zeeland. “Ik hoop alleen maar dat de spelers vreselijk kwaad zijn.”