Antonia toch te zien in Manila

MANILA, 23 JULI. De met een Oscar bekroonde Nederlandse speelfilm Antonia mag toch onverkort in de Filippijnen worden vertoond. De lokale distributeur heeft dit meegedeeld. De Filippijnse filmkeuring is teruggekomen op haar besluit dat de film ongeschikt is om in commerciële bioscopen te tonen.

De censor heeft gehoor gegeven aan het beroep dat regisseur Marleen Gorris tegen het besluit had aangetekend. Filippino's boven de achttien jaar kunnen Antonia nu gaan bekijken. De film is een familiekroniek waarin een vrouw, gespeeld door Willeke van Ammelrooy, terugblikt op haar leven.

De censor van de overwegend katholieke Filippijnen verbood de film voor vertoning in commerciële theaters aanvankelijk omdat er teveel scènes in zouden voorkomen met openlijke seks, naaktheid en homoseksualiteit. Vooral een seksscène tussen de dochter van de hoofdpersoon en een schooljuffrouw achtte de Filippijnse filmkeuring in eerste instantie aanstootgevend. (Reuter)