Abbe Pierre vraagt vergiffenis Door onze correspondent

PARIJS, 23 JULI. Abbé Pierre, tot begin dit jaar de populairste man van Frankrijk, heeft ongelijk bekend. Hij vraagt vergiffenis aan al diegenen die hij heeft geschokt met zijn steun aan Roger Garaudy, schrijver van het uiterst omstreden boek 'De mythes die ten grondslag liggen aan de Israelische politiek'.

In het klooster in Italië waar hij zijn toevlucht heeft gezocht schreef Abbé Pierre een communiqué dat vandaag is gepubliceerd in het rooms-katholieke dagblad La Croix. “Ik verlang ernaar in waarheid te leven. Mijn opmerkingen naar aanleiding van Garaudy's boek zijn uitgebuit door stromingen die een gevaarlijk spel spelen met antisemitisme, neofascisme en neonazisme, waar ik altijd tegen heb gestreden en zal strijden. Daarom heb ik besloten mijn woorden terug te nemen en mij volledig te voegen naar de opinies van de deskundigen van de Kerk.”

Abbé Pierre, grondlegger van de internationale liefdadige beweging Emmaus, besluit zijn brief met de woorden: “Ik vraag vergiffenis aan degenen die ik gekwetst kan hebben. Ik wil God als enige laten oordelen over de juistheid van ieders oordelen.” De 83-jarige geestelijke verklaarde tegenover La Croix toen hij zijn verklaring aanbood: “Ziedaar, het leven van een man: je fouten erkennen en vergiffenis weten te vragen.”

De schutspatroon van daklozen en verschoppelingen schokte Frankrijk dit voorjaar met zijn steun aan zijn oude vriend Garaudy, ex-filosoof van de communistische partij, ex-katholiek, nu bekeerd tot de islam. Zonder diens boek, dat de holocaust als een zionistisch verdichtsel afdoet, te hebben gelezen schreef Abbé Pierre een brief om zijn oude vriend te steunen na de protesten tegen het boek.

Daarop lieten de Franse katholieke kerk, Emmaus en de Liga tegen racisme en antisemitisme hem vallen. De Raad van joodse instellingen in Frankrijk verwelkomt Abbé Pierres brief maar betreurt het dat er sprake is van “een tweeslachtig en incoherent berouw”.