Aanzienlijke daling van resultaat Norsk Hydro

Norsk Hydro, het grootste aan de beurs genoteerde concern van Noorwegen, heeft in het eerste halfjaar een belangrijke winstvermindering te verwerken gekregen. Het energieconcern noteerde een nettoresultaat van 3,28 miljard kroon (855 miljoen gulden). In dezelfde periode vorig jaar resteerde onder de streep nog een bedrag van 4,09 miljard kroon (1.067 miljoen gulden).

Het bedrijf schreef gisteren de winstdaling toe aan de scherp lagere resultaten in de metalen- en petrochemische divisie die de hogere scores bij de olie-, gas- en landbouwproducten teniet deden. Door de hogere inkomsten uit olie- en gasactiviteiten moest Norsk tevens meer belasting afdragen. Het bedrijfsresultaat nam in de eerste zes maanden af van 5,96 miljard kroon tot 5,75 miljard kroon (1,5 miljard gulden) bij een omzetgroei van 41,21 miljard tot 42,95 miljard kroon (11,2 miljard gulden).