Zege volleyballers, vrouwen kansloos

ATLANTA, 22 JULI. De nationale mannenvolleybalploeg is het olympisch toernooi begonnen met een 'oefenduel' tegen Tunesië. De ploeg van bondscoach Joop Alberda won gisteren eenvoudig met 3-0 (15-4, 15-4 en 15-2).

Voor Nederland was het treffen vooral een goede gelegenheid om te wennen aan het kunstlicht in de zaal, waar premier Kok één van de tienduizend toeschouwers was. Bovendien speelde Nederland om 10.00 uur in de ochtend. Dat betekent ontbijten om 06.00 uur. Morgen begint Nederland tegen de Russen weer zo vroeg.

In de derde set probeerde Nederland de tegenstander op nul te houden. Dat lukte tot het elfde punt, waarna Tunesië een ovationeel applaus in ontvangst mocht nemen. “Voor zo'n wedstrijd ben ik toch meer opgefokt dan voor een duel tegen de Russen”, zei Peter Blangé, die met Ron Zwerver, Bas van de Goor, Guido Görtzen, Henk-Jan Held en Olof van der Meulen de basis vormde.

Bondscoach Alberda toonde zich aangenaam verrast hoe serieus zijn ploeg zich op het duel had voorbereid. In de voorbereiding was onder meer tien minuten video gekeken, naar beelden uit een wedstrijd tegen Tunesië van vorig jaar. Toen ging de stand tot 11-11 gelijk op en had Tunesië in de eerste set zelfs een voorsprong van 5-1. Nu stond het even 3-1 voor de Afrikanen. “Er zit dus duidelijk verbetering in bij ons”, constateerde Blangé na afloop van het eenzijdige treffen.

De grote verrassing op de eerste dag van het volleybaltoernooi was de nederlaag van Brazilië tegen Argentinië. De Brazilianen verloren met 3-1. Aanvankelijk leek de olympisch kampioen van 1992 een eenvoudige overwinning te behalen. De eerste set werd met 15-9 gewonnen. Daarna hervonden de Argentijnen zich: 15-8, 16-14 en 15-6.

De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg heeft zaterdag de eerste wedstrijd op de Spelen kansloos met 3-0 (15-10, 15-5 en 15-7) verloren van China. Bondscoach Bert Goedkoop was niet te spreken over het spel van zijn team: “Als dit ons niveau is voor de rest van het toernooi, hebben we een probleem.” De tirade van Goedkoop werd na afloop even onderbroken toen premier Kok de speelsters de hand wilde schudden.

Nederland bleef ver van zijn beste niveau. Weinig ritme, weinig servicedruk, weinig aanvallend succes. De begeleiding vroeg zich al af in hoeverre het mogelijk is weer te pieken, ruim een maand na kwalificatie voor de Spelen.

Tegenvaller voor Nederland was het ontbreken van middenspeelster Jerine Fleurke, die vorige week in een oefenduel tegen Brazilië door haar enkel ging. Uitgerekend de middenaanval, met Fleurke en Visser, ontwikkelde zich de laatste tijd sterk. Daardoor kregen de aanvallers aan de buitenkant, Henriëtte Weersing, Cintha Boersma en Erna Brinkman, meer ruimte. Irena Machovcak is de vervangster van Fleurke, maar van haar gaat minder dreiging uit.

In zowel de eerste als de tweede set stond Nederland snel met 5-0 achter. Telkens kwam de ploeg terug, maar als de Chinezen binnen bereik waren, liepen de Aziaten weer uit. De derde set ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk won China ook die reeks met ruim verschil. (ANP)