Zapman

Het olympische dorp staat op de verkeerde plek. Waar de sporters tegenwoordig hun onderkomen hebben, sloop tot voor kort een jeugdbende rond. Stelt u zich daarbij niet een groepje jongens voor dat kattenkwaad uithaalt, zoals de Bende Van De Zwarte Hand waarvan Pietje Bell ooit lid is geweest. In Atlanta gaat het ruiger toe, bendes heten daar gangs.

Eén van die gangs is nu ernstig gedupeerd en heeft zwaar de pest in. Waar moeten ze hun drugs verhandelen? Waarheen moeten ze uitwijken na de wekelijkse schietparij met de rivaliserende gang? En opnieuw moeten ze mensen zien te vinden die zich laten afpersen. Een boze bende neemt wraak. Op een dag is in de buurt van het olympische dorp een Zwarte Doos gevonden. Niemand dorst die doos open te maken. De explosievendienst moest eraan te pas komen om te kijken wat erin zat. Het was een briefje, daar stond op: This time you were in time, next time you won't. Of iets van die strekking (21.45 uur, BRT 2). Wat een paar woorden niet kunnen bereiken. De Olympische Spelen hebben bij de ingang van het dorp nu zelf een Zwarte Doos neergezet. Iedereen die naar binnen wil, moet daar zijn hand in steken. De hand wordt gescand en een computer zoekt hem op in een bestand waarin de handen van alle olympische sporters liggen opgeslagen. Dat zijn er bij elkaar tienduizend. Komt die van jou niet in het bestand voor, word je weggestuurd. Het werkt. Bendeleden komen er niet meer in. Veel handiger en doeltreffender dan het gerinkel met sleutels.

Toch kleeft er een nadeel aan het systeem: soms nemen handen andere gedaanten aan. Die van een Belgische judoka bijvoorbeeld veranderde in een witte stomp nadat hij hardhandig in aanvaring was gekomen met een tegenstander. Toen wilde de judoka naar zijn kamer. Maar bij de ingang van het dorp kon de computer de in verband gewikkelde versie van de hand niet thuisbrengen. Daar stond de Belgische judoka. Het was geen mop. Hij heeft hemel en aarde moeten bewegen om uren later naar binnen te mogen, naar zijn eigen kamer, naar zijn eigen bed. En die hand deed al zo'n pijn. Naar dat het zo gelopen is, maar het schijnt niet anders te kunnen volgens de veiligheidsmensen. Vervelend is het wel. Soms lijkt het of de veiligheidsmensen de Spelen hebben overgenomen. Er mag nog maar weinig. Bij de openingsceremonie mochten de sporters geen foto's maken. Eén van de Nederlandse volleyballers had onder zijn hemd toch een camera het stadion binnengesmokkeld. Hij bekende het aan Tom Egbers (22.45 uur, NED 1). Dat had hij beter voor zich kunnen houden, daar krijgt hij nog problemen mee. Ook veiligheidsmensen kijken televisie.

    • Hans Aarsman