Wouda ruikt in zwemfinale aan medailles

ATLANTA, 22 JULI. In de series lijkt het vaak zo mooi en veelbelovend. Marcel Wouda ging gisteren met de op één na snelste tijd én een nieuw Nederlands record (4.17,30) de finale van de 400 meter wisselslag in. In de ochtend bleef hij zelfs de Amerikaanse wereldrecordhouder Tom Dolan voor.

Maar schijn bedriegt. Dolan liet gisteren in de avonduren voor het eerst in het majestueuze Georgia Tech Aquatic Center bij het zwemmen het Amerikaanse volkslied klinken. Wouda was op de uitslagenlijst als vijfde terug te vinden, met een tijd (4.17,71) achter zijn naam die bijna drie seconden langzamer was dan die van publiekslieveling Dolan.

Wouda, die een valse start in de finale veroorzaakte, had zich niet gek laten maken. Hij wist natuurlijk ook dat Dolan het in de series kalm aan had gedaan. “Ik was ontspannen, misschien wel te ontspannen”, zei de PSV-zwemmer na afloop van de finale. Na zijn tweede tijd in de series waren de verwachtingen hooggespannen. “Maar ik heb aan mijn eigen verwachtingen voldaan.” Desondanks baalde de Brabander, die in Atlanta voor het eerst in zijn leven kaal op het startblok verscheen. “Ik kon de medailles gewoon ruiken.”

Een dag eerder, op zaterdag, greep Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrije slag net naast een bronzen medaille. Met de vierde tijd was hij de finale ingegaan. Vooraf was zijn vader, teamarts Cees-Rein van den Hoogenband, optimistisch gestemd over de kansen op een plaats op het erepodium. Van den Hoogenband junior zwom in de finale een Nederlands record (1.48,68 minuut), slechts vijfhonderdste van een seconde achter de Amerikaanse bronzen medaillewinnaar Josh.

De Nederlandse estafetteploeg eindigde vannacht in de olympische finale van de 4x200 vrije slag als zevende. Het viertal Wouda, Mark van der Zijden, Martin van der Spoel en Van den Hoogenband finishte in 7.21,96. Dat was een verbetering van het nationale record dat sinds de ochtenduren op 7.23,39 stond. Aan die tijd in de series had Tim Hoeijmans meegewerkt. Hij maakte in de finale plaats voor de snellere Wouda. Het olympisch goud ging naar de Verenigde Staten in 7.14,84, Zweden werd tweede, Duitsland derde.

Op de 100 meter vrije slag eindigde Karin Brienesse zaterdag op de achtste plaats. Als vijfde was ze de finale ingegaan. De Nederlandse tikte aan in een tijd die langzamer was dan in de series, 56,20 seconden tegen 55,81. De Chinese Jingyi Le won goud.