Vlaamse socialist tankt bij in Oxford

BRUSSEL, 22 JULI. De vooraanstaande Vlaamse socialist Frank Vandenbroucke stapt uit de Belgische politieke arena met de bedoeling er over twee jaar verstrekt weer in terug te keren. Vandenbroucke, die begin vorig jaar aftrad als minister van Buitenlandse Zaken in verband met de Agusta-affaire, gaat naar de universiteit van Oxford om er wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar 'sociale rechtvaardigheid in moderne welvaartstaten'.

Vandenbroucke heeft dat vanochtend laten weten. Hij kreeg vorig jaar een golf van publiciteit over zich heen toen bekend werd dat hij als voormalig voorzitter van de Vlaamse SP opdracht had gegeven om een grote hoeveelheid 'zwart' geld te verbranden. Vandenbroucke deed dat omdat hij naar eigen zeggen niets met duistere partijfinancieringen te maken wilde hebben. Achteraf is gebleken dat het verbrande geld waarschijnlijk afkomstig was van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta. De smeergeldaffaire rond de aankoop van Agusta-helikopters voor het Belgische leger dwong ook SP-politicus Willy Claes om af te treden als secretaris-generaal van de NAVO.

Vandenbroucke was de laatste tijd actief in de gemeentelijk politiek in zijn woonplaats Scherpenheuvel en als Kamerlid. Als fractieleider van de SP is hij in het parlement woordvoerder op het gebied van sociale zekerheid, zijn specialiteit en zijn voorliefde. Vandenbroucke kondigde aan dat hij komend najaar ontslag zal nemen als parlementslid, na het Kamerdebat over de invulling van de zogeheten Kaderwetten die de regering-Dehaene verregaande volmachten geven bij de loonvorming, bij het nemen van begrotingsmaatregelen om aan de criteria voor de Economische en monetaire unie (EMU) te voldoen en bij hervorming van de sociale zekerheid.

Vandenbroucke zei vanochtend vast van plan te zijn over twee jaar terug te keren naar de Belgische nationale en gemeentelijke politiek. “Ik vind het belangrijk dat we nadenken over de toekomst van onze sociale welvaartsstaat en de sociale problemen die nog op ons kunnen afkomen. Ik vind dat dat denkwerk in Europees verband moet gebeuren”, zo motiveerde hij vanochtend op de radio zijn besluit. Vandenbroucke benadrukte ook dat hij geen afscheid neemt van de Belgische politiek maar dat hij over twee jaar “met een beetje meer kennis en meer inzicht” opnieuw politiek actief wil worden. De huidige voorzitter van de SP, Louis Tobback, stemt volledig in met “deze misschien ongewone stap” van Vandenbroucke “om zijn batterijen opnieuw op te laden”. Wat hem betreft wordt Vandenbroucke bij komende parlementsverkiezingen opnieuw lijststrekker van zijn arrondissement Leuven. Vandenbroucke vertrekt pas in oktober omdat hij als Kamerlid een oordeel wil vellen over de voorstellen die de regering-Dehaene (christendemocraten en socialisten) zal doen voor aanpassingen in het stelsel van sociale zekerheid.

    • Wim Brummelman