Van Scheppingen wint in Scheveningen

ROTTERDAM, 22 JULI. Tennisser Dennis van Scheppingen heeft gisteren de Scheveningse Challenger gewonnen. Hij versloeg Dominik Hrbaty uit Slowakije met 4-6, 6-3 en 6-2.

Thomas Muster won de finale van het graveltoernooi in Stuttgart. De winnaar van Roland Garros 1995 versloeg zijn opvolger in Parijs, de Rus Jevgeni Kafelnikov, met 6-2, 6-2 en 6-4. Muster speelde in Duitsland de 50e finale uit zijn carrière, het leidde tot de 41e overwinning. Paul Haarhuis verloor vrijdag in het toernooi van Washington in de kwartfinale van Michael Chang. Chang versloeg gisteren in de finale de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira.

Het winnen van een internationaal toernooi - een Challenger is een evenement uit de 'tweede divisie' - in eigen land is voor Nederlandse spelers meer uitzondering dan regel. Na Tom Okker (Rotterdam), Richard Krajicek (Rosmalen en Rotterdam) en Paul Haarhuis (Ede) is Van Scheppingen pas de vierde speler die zoiets lukt. “In het buitenland speelde ik al goed”, vertelde Van Scheppingen gisteren. “Het is leuk als je voor eigen publiek wat kunt laten zien.”

De 21-jarige speler uit Wilnis demonstreerde in Scheveningen in drie driesetters en twee tiebreaks zijn toegenomen mentale weerbaarheid. Zaterdag in de halve finale liet hij zich niet van de wijs brengen door de grollen en provocaties van de Guillermo Perez-Roldan en won hij met 6-3, 4-6 en 6-0. Hij verdiende met zijn zege twaalfduizend gulden en zestig ATP-punten voor de wereldranglijst.

In de finale verdween het aanvankelijk overwicht van Hrbaty (die Peter Wessels uitschakelde) toen Van Scheppingen het tempo en de spreiding opvoerde. Hij sloeg zestien aces en minstens een even groot aantal directe winners op de tweede service van zijn opponent. Van Scheppingen voelt zich het tegendeel van een jong talent; eerder een laatbloeier. Drie jaar nam zijn opleiding bij Jong Oranje in beslag voordat hij het aandurfde met Amstelpark-trainer Dick Suyk het circuit op te gaan. Het gaat dit jaar goed. De doelstelling voor het eerste jaar - een plaats bij de eerste honderdvijftig op de ranglijst - is halverwege het seizoen al bereikt. Trainer en pupil hopen dat bondscoach Franker zijn oog laat vallen op Van Scheppingen als het gaat om de aanvulling van het team voor de Davis-Cupwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in Haarlem. (ANP)