Ullrich spot met wielerwet

ST. EMILION, 22 JULI. Wie zegt dat een renner perfect moet worden gesoigneerd? De jonge Duitser Jan Ullrich spot met een van de belangrijkste wielerwetten. Zijn haar zit in de war, zijn oorbel heeft de grootte van een ring, zijn baardje is pluizig, zijn benen zitten onder de schaafwonden en in zijn linker wielerschoen zit een gat ter grootte van een ei.

Is dit een Duits straatschoffie of een toekomstige winnaar van de Tour de France?

De 22-jarige debutant keek zaterdag verlegen op zich heen in de volle perszaal. Hij wist zich nauwelijks raad met alle aandacht. Kon hij er wat aan doen dat hij zo'n fantastische tijdrit had gereden? Met een gemiddelde snelheid van ruim vijftig kilometer per uur raasde hij langs de glooiende wijnakkers bij Bordeaux. In superieure stijl, de stijl van een geboren tijdrijder, fietste hij naar de finish in St. Emilion.

Ullrich liet zaterdag een spoor van verliezers achter. Miguel Indurain hield de schade beperkt tot een kleine minuut en nam daarmee op waardige wijze afscheid van deze Tour. Abraham Olano verloor meer dan twee minuten, net als Bjarne Riis die zich een andere apotheose had voorgesteld. De gele-truidrager had de tijdrit dolgraag op zijn naam geschreven, gaf hij ruiterlijk toe. Een kapotte ritssluiting bracht hem voor de start uit zijn concentratie. Hij wilde het ongemak niet als excuus gebruiken.

Riis was zichtbaar opgelucht dat de schade beperkt was gebleven. Hij miste de vorm van de afgelopen weken, maar volhardde in het rijden met een groot verzet. Zijn eindzege kwam niet echt in gevaar. Op de vraag of hij onderweg toch nog even had getwijfeld, kwam de lolbroek tevoorschijn. “Ik heb de Tour al tien keer verloren, een elfde keer zou geen verschil hebben gemaakt.” Verheugde hij zich op de aanwezigheid van de Deense supporters in Parijs? “Ik geloof dat iedereen komt behalve de koningin en een paar douaniers.”

Ullrich sprak met de krachtdadigheid van een gemiddelde Duitse sportman. Voor de rossige coureur liggen prachtige wielerjaren in het verschiet. De tweede man van de ploeg-Godefroot is dit jaar nog tevreden met een bijrol. Hij heeft veel opgestoken van zijn kopman, vooral in de bergen. De 32-jarige Riis zal volgend jaar terdege rekening moeten houden met zijn ambitieuze meesterknecht. Ullrich mag dan slordig gesoigneerd zijn, wie de blik in zijn donkerbruine ogen heeft gezien, vermoedt dat een aanstaande Tourwinnaar is opgestaan.