Tom Lehman behaalt open Britse golftitel

ROTTERDAM, 22 JULI. De Amerikaan Tom Lehman heeft het 125ste golftoernooi om de open Britse titel gewonnen. Het evenement, de belangijkste van de vier majors, vond dit jaar plaats op de golfbaan van Royal Lytham and St. Annes, nabij Blackpool. De 37-jarige Lehman speelde de 72 holes in een recordscore van 271 slagen, dertien onder par.

Dat was twee slagen minder dan zijn landgenoot Mark McCumber en de Zuidafrikaan Ernie Els. Voor Lehman was het de eerste keer dat hij een major wint. Wel was hij twee maal tweede; vooral zijn nederlaag tegen de Spanjaard Olazabal bij de Masters van 1994 had hem pijn gedaan.

Lehman dankte zijn zege aan een briljante derde ronde op zaterdag waarbij de ene na de andere birdie van zijn putter rolde en hij uitkwam op een ronde van 64, zeven onder par. De laatste dag verliep veel moeizamer: met twee bogeys en slechts één birdie kwam hij uit op een matige slotronde van 73 slagen. Lehman was allerminst tevreden met zijn optreden, maar zijn voorsprong was groot genoeg geweest. “Het was een zwaar gevecht. Maar nu kan ik met geen woorden beschrijven hoe ik me voel. Dit is het mooiste moment uit mijn leven. Ik heb inmiddels geleerd geen grote fouten meer te maken als ik aan de leiding ga”, zei Lehman. Hij werd de eerste Amerikaanse winnaar van de Britse open in de acht keer dat het toernooi op de baan van Lytham werd gespeeld. Lehman verdiende een half miljoen gulden prijzengeld. Als winnaar van een major mag hij voortaan startgelden vragen. Lehman is prof sinds 1982. In de eerste twee jaar verdiende hij slechts 10.000 dollar en kon hij zijn hoofd nauwelijks boven water houden. Daarna slaagde hij erin zich te kwalificeren voor de lucratieve toernooien van de Amerikaanse Tour, maar van 1987 tot 1992 moest hij weer terug naar de mini-tours van de tweede divisie. Hij was op een gegeven moment zo onzeker over zijn toekomst als professional dat hij bijna een baan als golfcoach op een universiteit in Minnesota had aangenomen. Tot hij in het contract las dat hij in de winter de verantwoordelijk zou krijgen over de verhuur van ski's.

De Engelsman Nick Faldo (gisteren slechts twee onder par) en de Zuid-Afrikaan Els (bogeys op de zestiende en achttiende hole) slaagden er gisteren niet meer in de positie van Lehman te bedreigen.