Rotten verzandt

Concert: Sex Pistols. Gehoord: 20/7 Beach Rock, Zeebrugge (B).

Misschien was het niet de slimste zet, om de Sex Pistols uitgerekend op het strand van Zeebrugge te programmeren. Op het Belgische Beach Rock-festival was er zand in overvloed en het lag voor de hand dat Johnny Rotten ermee bekogeld zou worden, nadat zijn heropgerichte punkgroep onlangs in Denemarken met flessen vol water en urine was gebombardeerd. De lawine van zand leek Rotten niet te deren. Hij leefde er juist van op, want zoals hij zijn publiek haat, wil hij door zijn publiek gehaat worden. De Sex Pistols lieten het niet bij het vuile gewin van het aardse slijk op hun Filthy Lucre Tour. Ook de opwinding, de controverse en de chaos van twintig jaar terug beleefden een glorieuze comeback.

De punkgroep der punkgroepen kwam niet alleen voor het geld nog één keer bij elkaar. Ook willen de vier veertigers voor eens en altijd laten horen dat alles wat zich na hen 'punk' durfde te noemen, schatplichtig is aan de blauwdruk die de Pistols lieten horen op Never Mind The Bollocks, de enige elpee die tijdens hun kortstondig bestaan (1976-1978) werd uitgebracht. In Zeebrugge speelden gitarist Steve Jones, drummer Paul Cook en bassist Glen Matlock hun elementaire punkrock strakker en beter dan ooit. Aan Johnny Rotten, zoals John Lydon voor de duur van de tournee nog eenmaal genoemd wil worden, restte de taak om er een chaotisch spektakel van te maken. Met felrose en geel opgestoken haar ging hij onmiddelijk de confrontatie met het 20.000 man sterke publiek aan. 'You're stúúúpid,' veranderde hij het refrein van Pretty Vacant. In Did You No Wrong wees hij quasi-verontwaardigd naar de boosdoeners die zand naar hem gooiden. “Wat een afschuwelijk publiek”, doorbrak hij het gebruikelijke protocol bij grootschalige rockshows, “jullie zijn mijn ergste nachtmerrie!”

Het was geïmproviseerd rocktheater van de bovenste plank, ware het niet dat er echt bloed vloeide. Een fan die het podium bestormde, werd door Rotten terug het publiek in geduwd. De toegesnelde veiligheidsbeambten stortten zich per abuis op een roadie van de Sex Pistols. De furieuze zanger kwam tussenbeide en mepte één van hen met zijn draadloze microfoon hardhandig tegen het hoofd. De bloedende security-man werd per brancard afgevoerd, waarop Rotten zich verontschuldigde voor het oponthoud met een steek onder water naar het overijverige Belgische personeel.

Omdat ingewikkelde gitaarsoli en nieuw materiaal uit den boze waren, lieten de Sex Pistols het bij beknopte versies van de weinige nummers die ze indertijd maakten. God Save The Queen en Holiday in The Sun zijn inmiddels popklassiekers, die op het Belgische strand beter klonken dan ze live ooit gespeeld werden. Na veertig minuten hield Rotten de zandregen voor gezien, om pas na een lange pauze terug te komen met Anarchy In The U.K. en een hartgrondige verwensing van het publiek in Problems ('The problem is yóu'). De terugkeer van de Sex Pistols was alles en meer van wat er verwacht mocht worden.

    • Jan Vollaard