Offensief Russen in Tsjetsjenië

GROZNY, 22 JULI. Russische troepen hebben gisteren een aanval op een kamp van Tsjetsjeense rebellen in het bergachtige zuiden van het land opgevoerd met omvangrijke luchtaanvallen. Het kamp bevindt zo'n veertig kilometer ten zuiden van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, nabij het plaatsje Shatoi.

Bij de aanval werden gisteren gevechtshelikopters en jachtbommenwerpers ingezet, maar deze werden later teruggeroepen wegens regen en dichte mist. Beide zijden zeggen elkaar omvangrijke verliezen te hebben toegebracht. Volgens woordvoerder Movladi Udugov hebben Tsjetsjeense troepen een gevechtshelikopter en een bommenwerper neergeschoten, maar deze claim werd onmiddellijk ontkend door een woordvoerder van het Russische leger. Deze zei dat bij de aanval op het kamp, waar zich 200 tot 300 rebellen schuil zouden houden, zeker 60 Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijders zijn gedood. Russische troepen zouden zich volgens de woordvoerder opmaken voor het “beslissende offensief” tegen de rebellen, nadat een aanvalsgolf door de eerste verdedigingslinie van de Tsjetsjenen was gebroken. Aan Russsische zijde zouden slechts vier soldaten het leven hebben verloren. (AP, Reuter)