Nog twee gewonden van ramp Hercules overleden

ROTTERDAM, 22 JULI.In het Zuiderziekenhuis in Rotterdam zijn gisteren nog twee inzittenden overleden van de Hercules C130 van de Belgische luchtmacht, die vorige week verongelukte op het vliegveld Eindhoven. Het aantal doden als gevolg van de ramp is daarmee gestegen tot 34. In de ochtend bezweek een man uit Den Bosch, die als burger-invaller met de fanfare was meegereisd.

Gisteravond overleed een 26-jarige dienstplichtig militair uit Oldenzaal. In ziekenhuizen in Rotterdam, Groningen en Beverwijk liggen nog zeven gewonden, wier toestand kritiek is.

Intussen wordt het verloop van de reddingsactie steeds raadselachtiger. Vast staat dat zowel de bemanning als een groot aantal passagiers nog in leven was na het verongelukken van de Hercules. Volgens Belgische bronnen heeft de onderzoekscommissie vastgesteld dat de vier brandblussers in het transportvliegtuig alle zijn gebruikt. Omdat de stoffelijke overschotten van de vier bemanningsleden niet in de cockpit maar in het laadruim zijn aangetroffen, wordt verondersteld dat zij onmiddellijk na het ongeluk hebben getracht de brand, waarbij hete en giftige gassen vrijkwamen, te blussen.

Pagina 3: Niemand hoorde geschreeuw om hulp

Een woordvoerder van de hulpdiensten in Eindhoven bevestigt dat “het merendeel van de inzittenden” achterin het toestel bij één van de deuren werd aangetroffen. Op de vraag welke conclusies daar uit kunnen worden getrokken, wil hij niet reageren. De verwondingen bij de slachtoffers waren voornamelijk inwendig, geen van de lichamen was uitwendig verbrand, zo meldden de artsen een dag na de ramp.

Vorige week is vast komen te staan dat de brandweerkorpsen van de luchtmachtbasis en uit de regio zo'n veertig minuten niet hebben geweten dat het toestel zoveel passagiers bevatte. Niemand heeft geschreeuw om hulp gehoord. “Dat is eenvoudig te verklaren. De brand zelf, maar ook de bluswagens maken een enorme herrie”, aldus de woordvoerder. Commentaar over het verloop van de hulpactie wordt niet meer gegeven: “We hebben woensdag gezegd wat er te zeggen was en geven nu geen commentaar meer op het verloop van de reddingsactie of het functioneren van de hulpdiensten. We gaan niet elke dag pingpongen met de media, maar eerst zelf het hele verhaal evalueren.” De autoriteiten verklaarden vorige week dat de reddingsactie voor de slachtoffers geen ander effect zou hebben gehad wanneer het aantal passagiers eerder bekend was geweest. Het speciaal voor een ernstig ongeval ontworpen, maar geheime 'Rampbestrijdingsplan Welschap' trad drie kwartier na de crash volledig in werking.

Afgelopen weekeinde is een aantal omgekomen militairen in de eigen woonplaats begraven of gecremeerd. De vier omgekomen Belgische bemanningsleden hebben zaterdag postuum het kruis van ridder in de Leopoldsorde gekregen. Prins Filip legde de onderscheiding op de kisten bij een herdenking op de militaire luchthaven van Melsbroek, de thuisbasis van de 15e Wing Luchttransport, waartoe het viertal behoorde. Generaal G. Vanhecke, stafchef van de Belgische luchtmacht, haalde uit naar anonieme bronnen die de kwaliteit van de vier Belgische bemanningsleden in twijfel hebben getrokken.