Nog geen medailles voor Nederland

ROTTERDAM, 22 JULI. De Nederlandse afvaardiging op de Olympische Spelen is er na twee dagen nog niet in geslaagd een medaille te behalen.

Voor de grootste teleurstelling zorgde de judoka Angelique Seriese, die in Atlanta favoriet was voor een olympische titel. De wereldkampioene werd zaterdagmorgen in de eerste ronde uitgeschakeld. De beste Nederlandse prestatie kwam op naam van de zwemmer Pieter van den Hoogenband, die als vierde eindigde op de 200 meter vrije slag en een Nederlands record vestigde.

Zwemmer Marcel Wouda leek na zijn tweede tijd in de series op de 400 meter wisselslag kans te maken op een medaille, maar de Nederlander moest in de finale genoegen nemen met een vijfde plaats. De judoka Sonnemans werd eveneens vijfde. Zijn collega-judoka's Karin Kienhuis en Danny Ebbers werden vroegtijdig uitgeschakeld.

Het Nederlandse volleybalteam van de mannen begon met een 3-0 overwinning op Tunesië, de vrouwen verloren echter met 3-0 van China. In het hockeytoernooi kenden de Nederlandse vrouwen een stroeve start. Na de 1-1 tegen de Verenigde Staten moesten zij vannacht een 1-1 gelijkspel toestaan aan Groot-Brittannië. De mannen versloegen met 2-0 Maleisië.

Opvallend is het aantal medailles dat gedurende de openingsdagen door de Belgische deelnemers werd behaald. De zwemmer Frédéric Deburghgraeve vestigde in de serie van de 100 meter schoolslag een nieuw wereldrecord en veroverde vervolgens voor het eerst in de geschiedenis van de zwemsport in België een olympische titel. Bij het judo won Ulla Werbrouck de gouden medaille. Polen is de opmerkelijke leider in de medaillestand met viermaal goud.