Nervositeit zet koers aandelen weer onder druk

AMSTERDAM, 22 JULI.Op een gespannen Amsterdamse effectenbeurs stonden de koersen vanmorgen onder druk. Het AEX koersgemidelde van de 25 meest verhandelde aandelen noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 3,86 punten op 530,19 punten.

AMSTERDAM Koninklijke Olie noteerde vanmorgen 1,50 gulden lager op 252,70 en Unilever daalde 50 cent tot 237,70 gulden. Ahold, dat vanmorgen bekend maakte 99 procent van de aandelen Stop & Shop te hebben verworven noteerde tegen de trend in 20 cent hoger op 85,20 gulden. ABN Amro verloor vier dubbeltjes op 85,60 gulden en ING noteerde twee kwartjes lager op 48,60. Fortis Amev was 1,20 gulden lager op 45,10 gulden en verzekeraar Aegon moest een gulden terug op 75 gulden.

Vanmiddag presenteert groothandelaar OPG (medicijnen) na sluiting van de beurs als eerste deze week cijfers, over het boekjaar 1995/96. OPG noteerde omstreeks het middaguur 70 cent lager op 43,50 gulden. ASM Lithography, dat woensdag halfjaarresultaten presenteert was vanmorgen 1,50 gulden hoger op 67 gulden. Ook Polygram brengt woensdag cijfers naar buiten. Het aandeel was vanmorgen een dubbeltje hoger op precies 90 gulden. Donderdag volgt Philips met cijfers over het tweede kwartaal. Het aandeel boekte vanmorgen een winst van drie dubbeltjes op 51,70 gulden.

De obligatiemarkt profiteerde van de in Londen genoteerde bundfutures, termijncontracten op Duitse staatsobligaties. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie noteerde echter onveranderd op 97,55 punten. Het rendement op deze obligatie, de lange rente bleef onveranderd op 6,35 procent.

Uitspraken van Hans Tietmeyer, president van de Duitse centrale bank gaven de dolar vanmorgen op de Europese valutamarkten een steuntje in de rug. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6748 gulden tegenover een slotkoers van 1,6685 gulden afgelopen vrijdag vrijdag. In een interview met het Duitse Handelsblatt van vandaag gaat Tietmeyer ervan uit dat de dollarkoers weer zal aantrekken. “Ik zie niet in waarom de dollar niet op zijn oude peil van de afgelopen maanden zal terechtkomen, of zelfs daarboven”, aldus de president van de Bundesbank.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was opnieuw in de ban van een mogelijke renteverhoging. Het gerucht dat de centrale bank van Japan de rente, met 0,5 procent voor westerse begrippen ongekend laag, zal optrekken stak opnieuw de kop op. Met name buitenlandse beleggers verkochten daarom stukken. De Nikkei-index verloor 470,66 punten (2,2 procent) op 21.005,63, het op eén na grootste verlies van dit jaar. De omzet bleef beperkt tot 310 miljoen aandelen.

Handelaren verwachten niet dat de koersdalingen in Tokio het startschot zullen zijn voor een nieuwe periode van onrust op de financiële markten. De invloed van de buitenlandse verkopen werd versterkt door de lage omzet. De koersen op de Japanse obligatiemarkt boekten winst, omdat analisten verwachten dat de Bank of Japan de rente niet zal verhogen nu zij heeft kunnen zien wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de aandelenkoersen.