Matroos VS naar justitie Japan

TOKIO, 22 JULI. Het Amerikaanse leger heeft afgelopen zaterdag voor het eerst een van zijn eigen militairen wegens een misdrijf overgedragen aan de Japanse justitie, vóórdat het vooronderzoek is afgesloten en er een formele aanklacht is ingediend. De matroos wordt verdacht van het beroven van een vrouw van haar handtas waarbij hij het slachtoffer met een mes ernstig in de nek heeft verwond.

De tegemoetkoming van het Amerikaanse leger aan de Japanse autoriteiten is het gevolg van de vele protesten na de verkrachting van een 12-jarig meisje op Okinawa door Amerikaanse militairen vorig jaar. Tot zaterdag was de twintigjarige matroos in bewaring op een Amerikaanse basis, waar hij onder verdenking kwam toen hij vorige week dinsdagnacht bebloed terugkeerde. Volgens de Japanse politie heeft de matroos de beroving inmiddels bekend. Uit de later teruggevonden handtas van de vrouw bleek 150 gulden te zijn verdwenen.