'Leeson heeft miljoenen bij banken in Duitsland'

BONN, 22 JULI. Nick Leeson, de voormalige termijnhandelaar die met forse speculatieve transacties de ondergang van de Britse zakenbank Barings veroorzaakte en nu zijn celstaf in Singapore uitzit, heeft bij verschillende banken in Duitsland nog meer dan 35 miljoen dollar uitstaan. Van zijn rekeningen is inmiddels meer dan 1 miljoen afgehaald.

Dit heeft het gezaghebbende Duitse weekblad Welt am Sonntag gemeld. De krant schrijft in zijn jongste editie dat Interpol bezig is het geld te achterhalen. Daarbij zou zij hulp krijgen van leden van de Barings-familie. Leeson zelf heeft herhaaldelijk gezegd geen geld te hebben achtergehouden.

Volgens Welt am Sonntag beschikt Leeson over drie rekeningen bij Commerzbank in Berlijn en twee bij Deutsche Bank in Frankfurt. De twee banken, die behoren tot de grootste van Duitsland, wilden geen commentaar geven omdat daarmee het vertrouwen van de klant geschonden zou worden. Verder zou Leeson nog een rekening hebben bij een onbekende regionale bank in München.

Het geld zou vanuit Singapore via Indonesië naar Duitsland zijn overgemaakt. Volgens de onderzoekers is een tussenhandelaar in Spanje bezig meer geld Duitsland uit te sluizen. Een deel van het geld dat al van de rekeningen is afgehaald, zou zijn gebruikt voor het voldoen van hotelrekeningen.

Tot degenen die toegang hebben tot de rekeningen behoren naar verluidt naast Leeson zelf en zijn echtgenote Lisa een aantal derden waaronder enkele advocaten. Leeson heeft het geld via Indonesië uit Singapore gesmokkeld via transacties onder de codenaam 'operatie-Kestrel'. De operatie was erop gericht dat Leeson zijn luxueuze manier van leven zou kunnen handhaven in het geval zijn marktspeculaties zouden mislukken en ontdekt zouden worden, aldus de krant.

Tot de mogelijke nieuwe bestemmingen van de Leeson-miljoenen behoren de Kaaiman Eilanden, een Caraïbisch belastingparadijs dat geen uitwijzingstraditie kent.

Barings ging begin 1995 failliet toen Leeson, die namens de bank op de termijnmarkt van Singapore handelde, speculeerde op de koersstijging van Japanse aandelen. Toen die koersen in plaats daarvan kelderden, verdubbelde Leeson zijn contracten totdat alle kasreserves van Barings waren verdwenen. De bank bleef zitten met een schuld van ruim 2 miljard gulden. Leeson werd in Singapore veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf maar kan, indien hij zich goed gedraagt, na vier jaar op vrije voeten komen. (AP, AFP)