Justitie: uitgezette Iraniër veilig thuis

DEN HAAG, 22 JULI. De Iraanse autoriteiten hebben op de luchthaven van Teheran een asielzoeker ondervraagd die donderdag uit Nederland was teruggestuurd. Wat er met de man is gebeurd, is volgens zijn raadsman J. Hofdijk onzeker. Het ministerie van justitie meent daarentegen dat de Iraniër inmiddels thuis is gearriveerd.

Volgens de advocaat hebben leden van de Koninklijke marechaussee die de asielzoeker tijdens de vlucht naar Teheran begeleidden, enige tijd op de Iraanse luchthaven staan wachten terwijl hij werd ondervraagd. “Het ging hen te lang duren. Zij zijn vertrokken op het moment dat mijn cliënt nog in het kantoortje van de Iraanse autoriteiten zat”, aldus Hofdijk.

De asielzoeker, Sahelie, zou in het kantoor een telefoongesprek hebben gevoerd. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei vanochtend dat er bij de ondervraging in Teheran geen problemen zijn gerezen. “De luchthavenautoriteiten hebben zijn identiteit nagetrokken. Dat is een standaardprocedure. Daarna hebben ze hem laten gaan. Hij verblijft inmiddels op zijn thuisadres.”

De Iraniër werd vorige week onder hevige protesten van enkele landgenoten op Schiphol op het vliegtuig naar Teheran gezet. Volgens de demonstranten is Iran onveilig. De woordvoerder van het departement zei vanochtend dat Justitie de komende tijd zal doorgaan met het uitzetten van enkelen tientallen afgewezen Iraanse asielzoekers. Staatssecretaris Schmitz zal voor elke uitzetting persoonlijk haar goedkeuring geven, aldus haar woordvoerder.