Israel en Egypte bouwen raffinaderij

KAIRO, 22 JULI. Egyptische en Israelische zakenlieden hebben dit weekeinde, ondanks de recente twijfels over het vredesproces in het Midden-Oosten, een contract getekend voor de bouw van een raffinaderij bij Alexandrië aan de kust van Middellandse Zee. Met het project, waaraan de VS en Europa technische steun zullen verlenen, is 1,2 miljard dollar gemoeid.

De raffinaderij is een joint venture van de Egyptische ondernemer Hussien Salem en de Israelische Merhav-groep die eigendom is van de zakenman Yosef Maiman. Zowel Salem als Maiman onderstreepten gisteren bij de ondertekening van het contract dat het project de vastbeslotenheid van de zakenwereld in Egypte en Israel symboliseert om de vrede te bevorderen door het gezamenlijk entameren van economische projecten.

De transactie, waarbij ook de Egyptische staatsoliemaatschappij is betrokken, ging door ondanks de vrees in de Arabische wereld dat de harde politieke opstelling van Israels nieuwe premier Benjamin Netanyahu elke voortuitgang naar vrede in het Midden-Oosten zal blokkeren. Tijdens de recente top van de Arabische Liga werd besloten dat de lidstaten hun inspanningen voor het normaliseren van de banden met Israel zullen verminderen indien Netanyahu niet het land-voor-vrede principe aanvaardt. (AP)