Honk- en softbalteam verliezen van Japan

ATLANTA, 22 JULI. Zowel de Nederlandse honk- als softbalploeg is het olympisch toernooi begonnen met een nederlaag. De honkballers moesten in Atlanta hun meerdere erkennen in Japan. De Aziatische kampioen won met 12-2. De softbalsters, die hun wedstrijden in Columbus afwerken, verloren eveneens van Japan: 3-0.

De grote nederlaag van de honkbalploeg deed vooral werper Geoffrey Kohl tekort. Vijf innings bood de pitcher van Neptunus de sterke Japanners uitstekend partij. Zijn teamgenoten waren minder op dreef. “Iedereen was nerveus, geïmponeerd”, zei bondscoach Jan-Dick Leurs na afloop van de wedstrijd. “De spanning was duidelijk te voelen. De Olympische Spelen, Amerika, voor het eerst in dit stadion, het onberekenbare licht: alles bij elkaar maakt het zo'n duel heel erg moeilijk.”

Toch bleef Nederland lang in het spoor van de Japanners, die één van de kanshebbers voor een olympische medaille zijn. Pas vanaf de zesde inning, toen Kohl op de heuvel was vervangen door Tom Nanne, liep Japan uit van 4-1 naar 12-1. Door een homerun van Marcel Joost, de meest ervaren speler in de nationale ploeg, werd de eindstand 12-2. Het eerste Nederlandse punt van Edsel Martis was ook al uit een homerun ontstaan.

Ook de softbalsters uit Japan waren te sterk voor Nederland. Het team van bondscoach Ruud Elfers verloor echter pas in de slotfase. In de zevende inning sloegen de Aziaten liefst drie homeruns. “We zijn in die laatste inning als een mug doodgeslagen”, zei een teleurgestelde Elfers na afloop.

De wedstrijd werd gedomineerd door de beide pitchers, Anouk Mels en Takayama. Met hun krachtige worpen boden zij nauwelijks kansen aan de slaglieden. Tot ruim boven de 100 kilometer per uur haalden de worpen van Mels en haar collega. Daardoor bleef de wedstrijd vlak en saai, totdat Fujimoto in de zevende inning de bal buiten de afrastering sloeg. Meteen daarna deed Yamaji hetzelfde. Op het werpen van Sonja Pannen, die Mels had vervangen, mepte vervolgens Matsumoto de bal voor de derde keer in het publiek.

Ook de Nederlandse vrouwen waren overweldigd door de ambiance. In het stadion in Columbus, Georgia, zaten 8.500 toeschouwers op de tribune. In eigen land worden softbalwedstrijden doorgaans door hooguit honderd belangstellenden bezocht.

“Mede door de hele sfeer waren we toch wel wat gespannen. Ik denk dat die druk nu wel weg is”, zei Elfers. Komende nacht speelt Nederland tegen de Verenigde Staten, de grote favoriet voor de gouden medaille. (ANP)