Gorris protesteert tegen censuur

MANILA, 22 JULI. Regisseur Marleen Gorris heeft bij de Filippijnse filmkeuring protest aangetekend tegen het besluit haar met een Oscar bekroonde film Antonia ongeschikt te verklaren voor een publiek van onder de achttien. Als gevolg van dit besluit kan Antonia niet vertoond worden in commerciële bioscopen.

Volgens de Filippijnse filmkeuring bevat de film van Gorris te veel aanstootgevende seksscènes. Vooral de intimiteiten tussen twee vrouwen in de film vond de keuring ongeschikt voor een jong publiek. Antonia kan alleen worden toegelaten als er bepaalde scènes worden weggesneden, maar deze zijn volgens Gorris essentieel voor het verhaal.

De Filippijnse censor verbood eerder de vertoning van films als Schindler's List en Belle Epoque. Na felle protesten werd deze ban opgeheven. (ANP)