FRITATA ALLA BIETOLA

Over ribsnijbiet schreef ik nog niet zo lang geleden op deze plek (zie Recept 26 juni). Wie de weg heeft gevonden naar deze mediterrane groente, die in Nederland op bescheiden schaal wordt geteeld in eco-groentetuinen, weet inmiddels dat de vlezige stelen en het donkergroene blad gescheiden van elkaar moeten worden gekookt. Vorige keer gaf ik een basisbereiding voor beide, ditmaal geef ik een recept waarbij alleen het blad wordt verwerkt in een Italiaanse omelet.

De stelen kunnen een andere keer als groentegerecht worden gegeten. Wie geen ribsnijbiet kan vinden, maakt deze heerlijke frisse omelet met grofbladige spinazie, zogenoemde wilde spinazie, die voor weinig geld verkrijgbaar is bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Voor 2 personen als voorgerecht:

100 gram blad van ribsnijbiet, gewassen

3 eetlepels olijfolie

40 gram rode ui, gepeld en fijngehakt zout

3 eieren

versgemalen zwarte peper

Snijd het blad van de ribsnijbiet in brede repen. Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een ruime bakpan en fruit hierin op halfhoog vuur al roerend de ui tot de stukjes zacht beginnen te worden. Voeg het blad van de ribsnijbiet toe, draai het vuur hoger en laat het blad al roerend slinken in circa 5 minuten; strooi er op het laatst wat zout over. Schep ribsnijbiet en ui over op een snijplank en hak het mengsel fijn. Klop de eieren los, voeg zout en peper naar wens toe en roer de ribsnijbiet erdoor. Verhit de resterende olie in een bakpan van circa 18 cm doorsnede, giet het eiermengsel erbij en laat de omelet ongemoeid gaar worden op laag vuur in circa 10 minuten. Leg tegen het einde van de baktijd een deksel op de pan zodat ook het bovenste laagje eierstruif kan stollen. Maak de omelet los van de pan door er een bakmes onderdoor te halen en laat hem op een plat bord glijden en afkoelen. Serveer de fritata op kamertemperatuur en snijd hem aan tafel in puntjes. Geserveerd met een gemengde groene salade is deze fritata ook een heerlijk zomers lunchgerecht.

    • Florine Boucher