Electronic

Electronic. Raise The Pressure (Virgin 8 41735)

Electronic is de 'groep' van Johnny Marr, vroeger gitarist van The Smiths, en Bernard Sumner, zanger/gitarist van New Order. Nu New Order definitief ter ziele is - de groepsleden schijnen nog slechts via de pers te vernemen hoe het met elkaar gaat - is een cd van Electronic de enige manier om van de kwaliteiten van Bernard Sumner te genieten.

Raise The Pressure is na vijf jaar de tweede plaat van het duo. Marr en Sumner hebben deze keer samengewerkt met producer Karl Bartos, voorheen van Kraftwerk, en zo te horen gepoogd het beste van twee werelden te combineren: de doorgaande beat van de computergestuurde dansmuziek met de emotie van gitaarpop. Wat dat betreft is er dus niet veel verschil met de glorietijd van New Order. Hun prachtige Republic (1993) bewees hoe gelukkig zo'n onverwacht huwelijk kan uitpakken.

Toch is Raise The Pressure niet het meesterwerk dat van deze coryfeeën verwacht mocht worden. Het geeft een aangenaam gevoel van herkenning om Sumners wankelende maar gevoelige stem te horen, die hier, net als bij New Order, mooi tegenstrijdig wordt ondersteund door de gestroomlijndste instrumentaties - af en aan zwellende syhthesizerblurps en trillende hoge klavieren onderbroken door de opgewekte slaggitaar van Johnny Marr.

Maar storend zijn de gemakzuchtige melodieën, die toch het voertuig zijn van al deze vondsten. Ook de effecten zijn te makkelijk: de soulstem van Denise Johnson (Primal Scream) klinkt wel heel voorspelbaar, terwijl Sumner zelf niet tot zijn recht komt in soms te vlakke frasen. De hem typerende melancholie wordt hier schromelijk tekortgedaan.

    • Hester Carvalho