Eijs en Van Nes in halve finale roeien

LANIER, 22 JULI. Twee teams in de halve finale, één in de herkansing. De Nederlandse roeiploeg is de Olympische Spelen rustig begonnen in de smorende hitte op Lake Lanier. De meest boten varen vandaag pas hun eerste voorwedstrijd.

De beste prestatie kwam gisteren op naam van de vrouwen dubbeltwee, met Irene Eijs en Eeke van Nes, de vice-wereldkampioenen. Zij wonnen hun serie met overmacht, een rugblessure van Van Nes ten spijt.

De twee andere races waren van reserves van de twee Nederlandse achten. Elien Meijer en Anneke Venema eindigden in de serie van de twee-zonder als derde en stootten door naar de halve finale. George van Iwaarden en Kai Compagner stelden zwaar teleur ondanks de steun van honderd supporters op de tribune. Ze werden vijfde in hun serie en zijn verwezen naar de herkansingen van morgen. Alleen de winnaar plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales. Dat werd het onverslaanbaar geachte Britse duo Redgrave en Pinsent. Redgrave jaagt op zijn vierde achtereenvolgende gouden medaille.

Eeke van Nes liep in het traingskamp een rugblessure op. Ploegarts Gee van Enst droeg haar 36 uur rust op. Van Nes heeft een belangrijke missie, want zij doet een gooi naar twee medailles, in de dubbeltwee en de dubbelvier. Tot de serie op Lake Lanier moest zij zich in acht nemen bij lopen, staan en zitten. Zij kreeg ook bandages, medicijnen en fysiotherapie. Toch hebben de coaches niet overwogen haar te wisselen voor reserve Anita Meiland.

De wedstrijd, tegen Oekraïne, Nieuw-Zeeland en Noorwegen, verliep voortreffelijk. Van Nes en Eijs lieten zich niet van de wijs brengen door de felle start van de Oekraïne. Halverwege namen ze het commando over en controleerden ze de wedstrijd tot het einde. “Het ging gewoon goed”, vond Eijs. “Wat mij betreft is de rugblessure voorbij”, stelde Van Nes. De tijd van 7 minuten 23 seconden was de derde tijd. Alleen Australië en Duitsland waren sneller. (ANP)

De Roemeense Gina Gogean op de evenwichtsbalk. Roemenië staat derde na de verplichte oefeningen. (Foto AP)