Çiller herkozen tot leider partij

ANKARA, 22 juli. De eerste vrouwelijke premier van Turkije, Tansu Çiller, is gisteren met een overweldigende meerderheid (1.095 tegen 79 stemmen) herkozen tot leider van de Partij van het Juiste Pad (DYP), die samen met de religieus-fundamentalistische Welvaartspartij aan de macht is in Turkije.

Het partijcongres stond in het teken van de totale onderworpenheid van de conservatieve DYP aan Çiller. Zo werd het haar rivaal, Mehmet Dülger, vrijwel onmogelijk gemaakt om te spreken. Ook vertegenwoordigers van de Turkse pers, die scherpe kritiek heeft op het aan de macht brengen van de politieke islam in Turkije door de DYP maar door het partijkader gehekeld wordt voor haar 'sensationele' berichtgeving over de vermeende corruptie door Çiller, werden met waterflessen en scheldkannonnades bekogeld. Om haar herverkiezing als DYP-leider veilig te stellen, heeft Çiller in de afgelopen maanden een belangrijk deel van het partijkader in de provincie vervangen. Voor de parlementsverkiezingen schoof ze met de vorming van een zogenaamd A-team, bureaucraten en ondernemers met nauwelijks enige politieke achterban, ook al een deel van de oude garde, opzij. In de afgelopen weken hebben nog eens 17 Turkse parlementariërs uit protest tegen het optreden van Çiller de Partij van het Juiste Pad verlaten.