Chinees zakt ineen na misser

De tropische hitte van Atlanta heeft zijn eerste slachtoffer geëist. De zwaargebouwde Chinese pistoolschutter Yifu Wang raakte zaterdag onwel na zijn laatste schot van de finale van het onderdeel 10-meter luchtpistool.

De kampioen van Barcelona ging tot het voorlaatste schot aan de leiding, maar verspeelde het goud met zijn allerlaatste kogel. Wang zakte langzaam door de knieën en kreeg tranen in zijn ogen. De schouderklopjes van zijn bejaarde coach mochten niet baten. Vlak voor de prijsuitreiking verloor Wang het bewustzijn. Hij moest met een zuurstofmasker worden afgevoerd op een brancard.

De buitentemperatuur van 37 graden Celsius was vermoedelijk niet de enige oorzaak van de ineenstorting. Ook de teleurstelling van het missen van de gouden medaille en de zenuwen, die door een onderbreking van de wedstrijd op de proef werden gesteld, zullen een rol hebben gespeeld.

De 35-jarige Yifu Wang was als titelverdediger en houder van het olympisch record de grote favoriet voor de eindzege in Atlanta. Hij had zich vooraf ten doel gesteld om met een verbetering van dat record - dat hij met 684,8 punten in Barcelona had gevestigd - opnieuw te winnen. Maar in de voorlaatste ronde van de finale was door een technische storing het electronische scorebord uitgevallen. De wedstrijd werd enkele minuten gestaakt. Hierdoor raakte Wang vermoedelijk uit zijn diepe concentratie. Met het laatste schot scoorde hij slechts 6,5 punten - waar 10,9 de maximale score bedroeg.

Toen het team van de Italiaanse tegenstander Roberto Di Donna, die een score van 10,4 behaalde, op luidruchtige wijze de overwinning vierde, werd het Wang te veel. De airconditioning in de hal bleek niet voldoende om de ineengestorte Wang weer bij zijn positieven te brengen.

De organisatie weet de ineenzinking van Wang aan de hitte. “We hebben hem onderzocht en zijn toestand is stabiel”, verklaarde een arts na afloop. “Maar we blijven hem in de gaten houden.” Wang was niet in staat om de prijsuitreiking bij te wonen. Ploeggenoot Zongliang Tan, die als zesde eindigde, was zo vriendelijk om de zilveren medaille in ontvangst te nemen.

De onverwachte winnaar Di Donna zocht de oorzaak van het voorval in de te grote spanning. “Druk is een cruciale factor in onze sport”, zei hij. “Als je eenmaal uit je ritme bent, dan ben je nergens meer. Ik weet niet wie er verantwoordelijk is voor de storing aan het scorebord, maar ik denk dat ik hem dankbaar moet zijn.”