Bosnisch Servisch leger steunt dreigementen tegen IFOR niet

SARAJEVO, 22 JULI. Officieren van het Bosnisch Servische leger (VRS) hebben zich gisteren gedistantieerd van dreigementen door Bosnisch Servische burgers en enkele burgemeesters, dat IFOR-personeel zal worden gegijzeld bij pogingen de voormalige Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic te arresteren.

Volgens een woordvoerder van de IFOR-vredesmacht in Sarajevo, heeft de commandant van de grondtroepen van IFOR, generaal Michael Walker, van Bosnische Servische generaals te horen gekregen dat zij de dreigementen niet steunen en dat personeel van zowel de VN als IFOR niets te vrezen hebben.

“De VRS maakte duidelijk dat deze onmatige uitbarstingen niet gesteund worden, dat zij evenmin een bredere kijk reflecteren en dat zij op generlei wijze als een graadmeter voor oplopende spanning gezien moeten worden”, aldus de IFOR-woordvoerder, luitenant-kolonel Max Mariner. Hij zei dat de Bosnisch Servische generaal Zdravko Tolimir, een adjunct van de Bosnische Servische legerleider generaal Ratko Mladic, de IFOR-leiding had verzekerd dat de Bosnisch Servische legerleiding “onverschillig” staat tegenover de verwijdering van Karadzic.

De internationale politiemacht die in Bosnië opereert sinds de akkoorden van Dayton, zegt van verschillende plaatselijke civiele autoriteiten de verzekering te hebben gekregen dat zij niets te vrezen hebben.

Het Bosnische Servische leger vindt dat Karadzic te veel gebied heeft 'ingeleverd' bij 'Dayton'.

De commandant van de NAVO-troepenmacht in Joegoslavië, de Amerikaanse admiraal Leighton-Smith, heeft gisteren gezegd dat geweld bij de komende verkiezingen in Bosnië niet uitgesloten moet worden. Hij verzekerde dat IFOR-troepen alles zouden doen de verkiezingen, die op 14 september worden gehouden, ordelijk te laten verlopen. Leighton-Smith hekelde echter politici van alle partijen in conflict, die volgens hem te weinig doen om het Dayton-akkoord te laten slagen.

Een jachtvliegtuig van de Amerikaanse marine heeft gisteren bij een oefening per ongeluk een bom laten vallen in de buurt van een Amerikaanse wachtpost in de buurt van Brcko. Niemand raakte gewond. (Reuter, AP)