BLUE NOTE ALL STARS

The Blue Note All Stars: Blue Spirit (Blue Note CDP 7243 8 37731 2 1). Distr. EMI.

Wat doe je met al dat talent dat nog niet echt doorgebroken is? Je stopt het in één groep, doopt die plechtig 'All Stars' en laat die aan de vooravond van een tournee langs de festivals nog even een cd-tje maken, het liefst in één avond, ten hoogste twee.

Het eerste stuk van deze cd, de afgekloven soulstamper A Caddy for Daddy doet inderdaad het ergste vrezen, maar daarna gaat het gaandeweg van beter naar goed. Goed is bijvoorbeeld Free Hop, een mooi gelijnde melodie van trompettist Tim Hagans, met collectieve improvisaties steunend op stevige ostinato's. Ook Next time not geschreven door saxofonist Greg Osby is meer dan zomaar een vluggertje. Heel speels klinkt aan het eind Twist and Out, een bewerking van de bijna gelijknamige hit van Isley Brothers en Beatles. Tot deze All Stars behoren naast de bovengenoemden: saxofonist Javon Jackson, pianist Kevin Hayes, bassist Essiet Essiet en drummer Bill Stewart.

    • Frans van Leeuwen