35 gewonden bij explosie op vliegveld; Zes ETA-bommen in toeristenstreek

MADRID, 22 JULI. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft dit weekeinde zes kleine bommen geplaatst in de toeristische streek rond de Catalaanse badplaats Taragona. Bij een explosie van een bom in de vertrekhal van het vliegveld Reus raakten vijfendertig mensen gewond, van wie vijf ernstig. Een hotel met veel Nederlandse gasten moest worden ontruimd.

De explosie op het vliegveld Reus nabij Tarragona had plaats om kwart voor acht zaterdagavond. Ondanks een anonieme bommelding even na zeven uur bevonden zich op het moment van de ontploffing honderden toeristen in de vertrekhal van de luchthaven. De bom was verscholen in een prullenbak in de hal. Het grootste deel van de slachtoffers maakte deel uit van een groep Britten die wachtten op een chartervlucht naar Manchester. Het zwaarst gewond raakte een Spaanse medewerker van de schoonmaakdienst van het vliegveld.

Gistermiddag werd in het hotel Delfín Park in Salou een bom ontdekt in de wasruimte van de toiletten. De naar schatting vijfhonderd hotelgasten, van wie de helft bestond uit Nederlandse toeristen, werd verzocht het hotel te verlaten, waarna de politie de bom onschadelijk maakte. De bom bestond uit vijfhonderd gram springstof verpakt in een tupperware-doosje.

Naast de bom die gisteren in Salou werd ontdekt, bleken nog drie andere bommen geplaatst in hotels in Tarragona, Salou en het iets zuidelijker gelegen Cambrils. Deze bommetjes werden gemeld via anonieme telefoontjes naar het aan de ETA gelieerde dagblad Egin en de Catalaanse krant Avui. De explosieven konden zonder schade door de politie worden opgeruimd.

De bommenreeks is het vervolg van de zogeheten 'zomercampagne' van de ETA. De afgelopen weken plaatste de terreurbeweging reeds explosieven op verschillende toeristische plekken in het zuiden van Spanje. Het zwaartepunt van de ETA-acties lijkt zich nu te hebben verplaatst naar de Costa Dorada, de oostelijke kuststreek van Catalonië.

In Spanje is met grote zorg gereageerd op de jongste aanslagen-campagne van de ETA. Acties gedurende het toeristen-seizoen behoren weliswaar tot de jaarlijks terugkerende praktijk van de Baskische afscheidingsbeweging. Maar het is voor het eerst dat hierbij grotere aantallen slachtoffers zijn gevallen. Vanochtend bevonden zich nog elf mensen in het ziekenhuis van Tarragona.

De Spaanse regering van premier José María Aznar die sinds mei in het zadel zit heeft verklaard dat de aanslagenreeks geen enkele verandering zal in brengen in het beleid ten aanzien van de ETA. Enkele weken terug bevestigden de politieke partijen in Spanje en de regio Baskenland hun gezamenlijk standpunt tegen de ETA. Daarbij werd ondermeer gesteld dat er slechts sprake van enige toenadering kan zijn indien de ETA het gebruik van geweld afzweert.

Pagina 5: Politiecontroles verscherpt

De Spaanse minister van binnenlandse zaken, Jaime Mayor Oreja, die gisteren het ziekenhuis in Taragona bezocht, kondigde een verscherping van de politie-controles in de toeristische kustgebieden aan. Verder is aan de hotels in toeristische regio's gevraagd om reguliere controles in de gebouwen te verrichten.

De minister van binnenlandse zaken waarschuwde dat er geen “wondermiddelen” tegen het terrorisme van de ETA zijn. De Spaanse politie kampt ondermeer met het probleem dat voor het plaatsen van kleine bommen geen commando-organisatie nodig is, hetgeen de opsporing en preventie zeer bemoeilijkt.

De Spaanse hotel- en toeristensector vreest een terugslag van het bezoek uit het buitenland als gevolg van de aanslagen. Het gebied rond Tarragona geldt als een van de trekpleisters van het mediterrane massatoerisme, met onder meer het attractiepark Port Aventura. Reisorgansaties achten vooral van belang hoe Britse toeristen de komende dagen zullen reageren.

Vooralsnog lijken de aanslagen niet tot een grote onrust te hebben geleid. Bij de Nederlandse reisorganisatie ANVR kwamen dit weekeinde slechts enkele telefoontjes binnen met het verzoek voor informatie over de mogelijkheid van een annulering. Ook bij het Spaanse steunpunt van de ANWB bleef rustig. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse consulaat in Barcelona is er tot dusver geen reisadvies voor toeristen in voorbereiding. “Wellicht blijft het kalm omdat de ETA meestal waarschuwt als ze bommetjes heeft geplaatst. In het geval van het vliegveld Reus ging er duidelijk iets mis.”

De spanningen rond de ETA liepen de afgelopen weken op met nieuwe aanslagen. De beweging pleegde afgelopen weken drie mortier-aanslagen op kazernes van de Spaanse politie en dreigde met aanslagen op de Tour de France bij het passeren van de Spaanse grens.

Afgelopen vrijdag besliste de Spaanse Hoge Raad dat het 25 man sterke bestuur van Herri Batasuna, de 'politieke arm' van de ETA, zich voor de rechter moeten verantwoorden voor medewerking aan een “misdadige organisatie”. Aanleiding vormt de video die Herri Batasuna tijdens de verkiezingscampagne dit voorjaar gebruikte. Hierop waren drie gemaskerde ETA-commando's te zien die een uitleg gaven over de gewapende strijd van hun beweging.

De video werd juist gebruikt in een periode dat de ETA kort achter elkaar een bekende jurist en een belangrijke Baskische politicus vermoordde. De top van Herri Batasuna zal zich eveneens moeten verantwoorden voor publieke verklaringen waarin deze aanslagen werden verdedigd. Van verschillende zijden is de vrees uitgesproken dat de juridische akties tegen ETA-aanhangers zal leiden tot een verhoging van de terreur-activiteiten.

    • Steven Adolf