Zuid-Limburg

Een van de leukste bridgeboeken die de laatste tijd zijn verschenen is een speciale uitgave ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het district Zuid-Limburg. Waarom is het boekje zo leuk? Niet alleen omdat het goed leesbaar is, maar juist en vooral omdat het handelt over een buitengewoon aardig district met aardige mensen en een goeverneur (Van Voorst tot Voorst), die zelf ook bridge speelt.

Het enige onaardige is dat het boekje helaas niet in de losse verkoop te verkrijgen is.

Ondanks of misschien wel juist dankzij de ongunstige geografische ligging heeft het district zich kunnen ontworstelen aan een voor de hand liggend provincialisme. Organisatorisch hebben de Limburgers bewezen tot veel in staat te zijn. Zo herbergde in de jaren tachtig Valkenburg grote internationale bridge-evenementen als de Olympiade en de EEG-kampioenschappen. En het is niet toevallig dat vrijwel zeker de prestigieuze Olympiade van het jaar 2000 zal worden toegewezen aan Maastricht.

In de afgelopen 50 jaar heeft het district heel wat bridgers van formaat voortgebracht. Het is in dit bestek ondoenlijk om die allemaal met name te noemen, maar twee kan ik hier niet onvermeld laten: Enri Leufkens en Ine Gielkens. Eerstgenoemde won zo'n beetje alles wat een topbridger maar wensen kan met als absoluut hoogtepunt het wereldkampioenschap van 1993. Damesinternational Ine Gielkens won onlangs nog het EG-kampioenschap bij de vrouwenparen. Van beiden een spel.

Een van de hoogtepunten in Leufkens' bridgeloopbaan was de derde plaats met Nederland op de Olympiade in Salsomaggiore. Op een spel gebeurt dit:

Noord gever Noord NZ kw. Schoppen H Harten V1087 Ruiten H104 Klaver V9863WestOost Schoppen 954 Schoppen 32 Harten A Harten B96543 Ruiten A86 Ruiten 9732 Klaver AH1054 Klaver 7Zuid Schoppen AVB10876 Harten H2 Ruiten VB5 Klaver B Op tafel 1 opende de Nederlandse zuid met 4Schoppen, waarop west met 5Klaver volgde. Noord doubleerde en 5Klaver ging vijf down: +1100 voor Nederland. Op de tafel van Enri Leufkens verliep het bieden:

West Noord Oost Zuid Westra Leufkens 2Schoppen 1) 3Schoppen pas 3SA pas 4Schoppen dbl 6Klaver pas pas dbl pas pas pas 1) 2Schoppen is de beruchte random preempt: 0-6 pt, met iedere verdeling. Hoewel 4Schoppen helemaal niet down kan had het doublet van Berry Westra gevoegd met de random 2Schoppen van Enri Leufkens noord compleet in de war gebracht. Het eindcontract ging 1400 down. Nederland scoorde met de tweeklavercontracten op een en hetzelfde spel dus 2500 punten!

In 1989 zat Ine Gielkens in het Nederlandse vrouwenteam dat in Perth (Australië) de finale om het wereldkampioenschap speelde tegen Amerika. Holland won zilver ondanks dit spel:

Noord gever Noord OW kw. Schoppen H87652 Harten B Ruiten VB106 Klaver 107WestOost Schoppen - Schoppen AVB3 Harten A7 Harten V1032 Ruiten H52 Ruiten A973 Klaver AHV86543 Klaver BZuid Schoppen 1094 Harten H98654 Ruiten 84 Klaver 92 In de gesloten kamer bereikten de Amerikanen 6Klaver dat probleemloos gemaakt werd. Open besloten Ine Gielkens en Ellen Bakker in 7SA aan te leggen. Gielkens, die het contract als oost moest afspelen, ontving de start van Ruiten 8. Dat was pech, want als zuid 'gewoon' met schoppen was uitgekomen, lagen er onmiddellijk dertien slagen voor het oprapen. Gielkens nam de start met de heer op tafel, speelde klaveren naar de boer, stak over met HartenA en draaide alle klaveren af. Op de laatste klaveren kwam noord in onoverkomenlijke problemen. Zij kon niet èn SchoppenH-tweede vasthouden en de ruitenstop bewaren: 7SA contract. Het spel is overigens zeer toevallig ook te maken door in een vroeg stadium HartenV voor te spelen ('pinning the jack').

    • Jan van Cleeff