Weer zelfmoord in Rotterdamse cel

DEN HAAG, 20 JULI. Kamerlid Soutendijk (CDA) heeft gisteren opheldering gevraagd aan minister Sorgdrager (Justitie) over een zelfmoord eerder deze week in de Rotterdamse penitentiaire inrichting De Schie. Een gedetineerde heeft zich daar, naar nu blijkt, in de nacht van maandag op dinsdag opgehangen met behulp van zijn broekriem.

Soutendijk wil een onderzoek naar de zelfmoord in De Schie. Ook vraagt ze Sorgdrager of deze na alle recente zelfdodingen extra maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat mensen zich kunnen verhangen. De gedetineerde die zich maandagnacht van het leven beroofde was in april van dit jaar tot negen jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne van Colombia naar Rotterdam. De man werkte bij de douane en tipte criminelen over de plaats waar hun containers met cocaïne in de Rotterdamse haven terechtkwamen. De douanier kreeg hiervoor bijna 200.000 gulden.

Niet bekend

Het innemen van alle riemen, veters en stropdassen bij alle gedetineerden is volgens de Justitiewoordvoerder geen juist middel om te voorkomen dat gedetineerden de hand aan zichzelf slaan. “Als je alle cellen gaat strippen van voorwerpen die bij een zelfmoordpoging gebruikt kunnen worden, hou je in Nederland geen humane detentie over. Mensen die per se zelfmoord willen plegen, vinden toch wel een weg. Er zijn gevallen bekend van mensen die het proberen door hard met hun hoofd tegen een muur te bonken. Je kan dat alleen voorkomen door mensen op te sluiten in kale cellen met gewatteerde muren.” (ANP)