'Vlucht 610 gaat landen'

ROTTERDAM, 20 JULI. De bemanning van de Lockheed C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht, die maandagavond is verongelukt op het vliegveld van Eindhoven, heeft zich voorbereid op een normale landing. Dit blijkt uit het radioverkeer tussen de verkeersleiding en de cockpit.

Het ministerie van Defensie heeft na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur door NRC Handelsblad de letterlijke tekst van de laatste minuut van vlucht BAF 610 vrijgegeven. Bij het ongeluk kwamen 32 militairen om het leven en raakten negen zwaargewond.

De gezagvoerder van de Hercules meldt zich om zes uur 's middags bij de verkeerstoren. Het toestel met de fanfare van de landmacht aan boord vliegt dan op nog een kleine tien kilometer van het vliegveld. Men vraagt toestemming om naar 300 meter te dalen. De verkeersleider antwoordt dat het in orde is en geeft de actuele luchtdruk door. Tevens dat de Hercules als eerste aan de beurt is. De bemanning herhaalt de luchtdruk en het nummer van de baan. Dan vraagt de toren of de captain aan wil geven wanneer de landingsbaan in zicht komt. Dat is dan reeds het geval.

De toren reageert en vraagt dan om nog een laatste controle op het landingsgestel uit te voeren. Dit gebeurt; de bemanning bevestigt op basis van wat de instrumenten aangeven dat het landingsgestel uit is en men vlak voor de baan 'hangt'. Om één minuut over zes geeft de toren de landingsbaan vrij met de mededeling dat de snelheid van de noordenwind tien knopen (18 km per uur) bedraagt. De gezagvoerder antwoordt dat vlucht 610 gaat landen op baan 4. Daarna is er volgens een woordvoerder van het ministerie niets meer gezegd.