Tweede zege Moncassin

BORDEAUX, 20 JULI. Frankrijk heeft zijn vierde ritwinnaar in de Tour. Frédéric Moncassin won gisteren in Bordeaux zijn tweede massasprint. Hij had een banddikte voorsprong op de Duitser Erik Zabel en een half wiel voorsprong op de Italiaan Fabio Baldato. De Nederlander Jeroen Blijlevens kwam er in de negentiende etappe niet aan te pas. Duidelijk geïrriteerd reed hij na de finish meteen door naar het rennerskwartier.

Voor Moncassin verloopt dit wielerseizoen uiterst succesvol. De 27-jarige renner uit Toulouse won de eerste etappe in 's-Hertogenbosch. Hij droeg op de vierde wedstrijddag gedurende één etappe de gele trui. De groene trui voor het puntenklassement moest hij na een paar dagen overdragen aan Zabel. In Bordeaux waren de rollen omgedraaid. De Duitser leek te gaan winnen, maar hij werd op de laatste meters verrast door de kracht en snelheid van Moncassin.

Moncassin, nu van het Franse Gan, reed de afgelopen drie seizoenen voor de Nederlandse ploeg van Jan Raas. Raas beleefde betrekkelijk weinig vreugde aan de sprintspecialist, die een paar ritten won in de Midi Libre en de Dauphiné, maar voor het grote werk tekortschoot. In de Tour van 1993 eindigde Moncassin op de Champs Elysées als tweede. Aan de vooravond van de Tour in 1994 brak hij zijn enkel tijdens de ploegenpresentatie.

Vorig jaar kreeg hij in de ploeg concurrentie van de Oezbeek Abdoesjaparov. Beide veelverdieners stelden toen teleur bij de ploeg-Raas, maar herstelden zich dit seizoen in buitenlandse dienst.