Tribune

De afgelopen vijf jaar beheerste Miguel Indurain de Ronde van Frankrijk. Als de Spanjaard eenmaal in het geel reed, controleerde hij behoedzaam de wedstrijd. Dit jaar werd Indurain verslagen door een Deen en staat een Duitser tweede in het klassement. Is de 83ste Tour de spannende en spectaculaire aflevering waar iedereen aan toe was?

Gerrie Knetemann, oud-wielrenner en bondscoach KNWU: “Verandering is altijd spectaculair. Na vijf jaar Indurain krijg je toch een beetje metaalmoeheid. Je ziet nu een nieuwe categorie klassementsrenners opstaan. Grote namen als Rominger, Zülle, Jalabert en Indurain vallen weg en nieuwe renners dienen zich aan. Dufaux, Riis en Ullrich bieden een nieuw elan. Riis rijdt heel verfrissend. Nu zie je een aanvallende gele-truidrager, terwijl Indurain altijd verdedigde en toesloeg in de tijdritten. In één woord zou ik deze Tour willen omschrijven als verhelderend.”

Paul Nouwen, directeur ANWB, voorzitter Ronde van Nederland: “Het is een Tour van strijd geweest. Dat is fantastisch. Ondanks de miljoenen die met de Tour gemoeid zijn, zien we gelukkig dat niet de commercie maar de sportman in al zijn eenzaamheid wint. Want Indurain heeft echt het grootste salaris. Hij heeft op een eerlijke manier verloren en hij toont karakter door niet af te stappen maar gewoon naar Parijs te rijden. Riis was grandioos. Hij leidde de Ronde. Je ziet dat, net als in de tijd van Hinault, de gele trui een renner extra kracht geeft. Het geeft een kick. Ik hoop dat deze Tour zijn neerslag heeft op de Ronde van Nederland.”

Frank van der Meijden, woordvoerder Rabo-wielerploeg: “Deze Tour toonde topsport met al zijn heroïek: regen, vrieskou en hitte. Het was een van de spannendste Tourafleveringen van de laatste jaren. Met het afscheid van een groep oude renners en met de opstanding van een nieuwe generatie met namen als Luttenberger, Piepoli en Ullrich. Riis reed net zo soeverein naar de overwinning als Indurain dat deed in de voorgaande edities. Met het verschil dat Riis steeds de aanval koos.”

Wim Breukink, vader van Erik, en oud-directeur van de fietsfabriek Gazelle: “Hoewel de beslissing afgelopen week wel definitief is gevallen, is het een spannende en spectaculaire Tour geweest. De Denen en de Duitsers waren een openbaring, en niet de Italianen, zoals iedereen van tevoren riep. Het is heel wat om te zien dat vijfvoudig winnaar Indurain duidelijk aan het einde van zijn carrière is beland. Wat hem opbrak, behalve zijn gebrek aan fysieke kracht, was dat hij geen goede ploeg om zich heen had. Ook voor mijn zoon Erik is de carrière nu voorbij. Hij komt uit de generatie van Greg Lemond en Claudio Chiappucci, moet je niet vergeten. Dit is zo'n zware sport waarbij je elke dag 100 procent moet geven. Het houdt een keer op. Daar hebben mensen vaak geen idee van.”

Joop Zoetemelk, oud-wielrenner, Tourwinnaar in 1980: “Dit was geen spannende Tour de France en het was evenmin de spectaculairste van de laatste jaren. Daar zijn de verschillen in het klassement te groot voor. Het was voor mij gewoon een mooie ronde. Wat iedereen van tevoren had gedacht - dat Indurain andermaal zou toeslaan - is niet gebeurd. Hij is door het ijs gezakt, en in zijn kielzog Rominger. De grote verassing was natuurlijk Riis. Een mooie renner, die in de bergen goed heeft gereden. Hij moet het vandaag nog bewijzen in de tijdrit, maar hij is absoluut de te kloppen man.”

Peter Ouwerkerk, auteur van het boek 'Tourkoorts', volgt dit jaar voor de 25-ste keer de Tour als verslaggever voor het Rotterdams Dagblad: “Het was in elk geval een enerverende Tour. Het was niet zo zeer spannend hoe Riis naar de overwinning toereed, maar meer het feit dat Indurain het niet heeft kunnen maken. 95 procent van de mensen dacht toch vooraf dat hij voor de zesde keer zou winnen. Toen dat niet bleek door te gaan, is er veel gespeculeerd over het verloop van de wedstrijd. Wie gaat er dan wel winnen? Wie krijgt er een 'zwarte dag' en vooral wie niet? Wie gaat de gele trui aanvallen? Dat soort speculaties is altijd heel spannend, maar in deze sport blijkt dat het woordje 'als' zelden bevestigd wordt. Riis heeft uiteindelijk, zoals het een goede winnaar betaamd, geen zwarte dag gehad. En hij heeft goed aangevallen. Dat hadden we de laatste jaren niet gezien.”

    • Philip de Witt Wijnen